Олимпийските надежди на мъжкия ни волейболен тим угаснаха тази нощ в Берлин.

България загуби от домакина Германия с 1:3 (20:25, 23:25, 25:20, 23:25) в полуфинала на олимпийската квалификация. 

Това означава, че за втори пореден път Олимпиадата ще премине без българско волейболно присъствие. Последната европейска квота ще отиде за победителя от финала между Германия и Франция.

Подобно на квалификациите през 2012-а, немците ни спряха на полуфинал със същия резултат. Разликата тогава бе, че България имаше втори шанс, от който успя да се възползва.

Този път вторият ни шанс бе именно тази вечер, след като България наивно изпусна първата възможност срещу Бразилия през август.

Подкрепян от пълните трибуни в Берлин, сред които трябва отчетем, че имаше и българска агитка, Германия успя заслужено да спечели мача. Родната блокада просто не намираше отговор на мощните немски атаки, дело най-вече на ветерана Гьорг Грозер.

ГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: CEV.eu

Първият гейм тръгна равностойно, но при 7:6 в полза на немците, две български атаки от чудесни позиции за съжаление отидоха в аут, а мощна забивка на Грозор направи резултата 10:6.

Натрупаната преднина даде увереност на немците, които играеха почти безгрешно, като авансът им стана 6 точки при 17:11. Геймът изглеждаше загубен.

В този момент България избухна с изключителна серия, като разликата бе стопена само до една точка при 19:20. За съжаление две немски атаки по правата ни поразиха. Това тотално спря устрема на родния тим, който направи само точка до края на гейма, загубен с 20:25.

Вторият гейм тръгна ужасяващо за родния тим, като немците натрупаха преднина още в началото.

Тя варираше между 3 и 5 точки, а при изоставане от 11:16 в средата на частта, всичко изглеждаше загубено.

Подобно на първия гейм, България успя да избухне с нова страхотна силна серия. Две отлични блокади на Виктор Йосифов бяха в основата на тази серия, която докара резултата до 18:17 в полза на Германия.

До края на гейма България не допускаше тази разлика да се увеличава на повече от две точки, а при 23:22 в полза на Германия, родната блокада на три пъти връщаше топката в немското поле, но тя не падаше на земята, докато най-накрая Грозер не ни наказа с мощна атака.

Това бе може би ключовата атака в края на гейма, която помогна на немците да го спечелят с 25:23.

Снимка: CEV.eu

Третият гейм в мача бе изключително равностоен, като двата тима не позволяваха на противника да дръпне с повече от точка преднина.

Грешките бяха минимални и от двете страни на мрежата, а ключово за крайния изход се оказа влизането на Тодор Скримов при 19:18 в полза на България.

С мошния си сервис, той помогна на родния тим да се откъсне в резултата с три поредни точки, дали ни преднина от 22:19.

За българските играчи не бе проблем да затворят гейма при получилата се разлика, като го сториха с 25:20.

Снимка: CEV.eu

За съжаление решителната четвърта част тръгна с преднина за Германия. Тя бе от 4 точки в началото, но родният тим успя да я съкрати наполовина в средата на гейма.

България дори се доближи на точка при 22:23, като за съжаление Гоцев сервис в аут и подарихме мачбол на противника.

Все пак родният тим получи един последен шанс при 23:24, но блокаут на невероятния в този мач Грозер ни спря.

Германия взе гейма, с което спечели и мача, а България ще пропусне Олимпиадата в Токио.

Снимка: CEV.eu