България остана със сребърните медали от Световното първенство по волейбол за юноши до 19 години в Иран.

Момчетата ни загубиха финалната битка от изключително силния тим на Полша с 0:3 (20:25, 19:25, 19:25).

Все пак цялостното представяне на младите ни волейболисти бе невероятно, а достигането до световен финал в отборен спорт е огромно постижение за цяла България.

По пътя си към този финал момчетата на Мартин Стоев извоюваха драматични петгеймови победи над волейболни сили като Италия и Русия, но сякаш цялата тази драма изцеди силите им за финала.

Родният тим просто не успя да даде сериозен отпор на Полша и претърпя разочароваща загуба във финалния двубой.

По този начин не бе повторен невероятният успех от 1991-а, България стана световен шампион по воелйбол за младежи, тогава с Мартин Стоев в състава.

Тези момчета обаче трябва да са горди със своето представяне, а в тяхно лице наистина българският волейбол може да мечтае за сериозни успехи при мъжете в близките години.

Снимка: FIVB.com

Мачът започна равностойно, като до редата на първия гейм вървеше точка за точка, а родният тим на няколко пъти изненада поляците с отлична блокада.

България имаше аванса при 14:13, но тогава дойде доста неприятен и изненадващ спад в играта ни. Полша направи няколко поредни точки и дръпна с три точки при 18:15.

Това някак успокои поляците, които заиграха по-спокойно и уверено и дори продължиха да увеличават преднината си, като затвориха първия гейм с 25:20.

В началото на втората част Мартин Стоев реши да направи няколко рокади в състава, които сякаш дадоха резултат при първите точки, които отново вървяха равностойно.

Полша обаче влезе в ритъм и направи две силни серии, които изведнъж изведоха тима с аванс от 15:11. Тази преднина сякаш и леко обезвери нашия тим, като също така даде допълнителна увереност на съперника.

Снимка: FIVB.com

За Полша не преставляваше проблем да поддържа тази преднина, като в крайна сметка затвори втория гейм с 25:19.

Третата част започна по най-кошмарния начин. Набързо Полша поведе със 7:1, но поздравления за бъгларския тим, който в този миг показаха страхотен дух и се върна в частта при 7:9.

България изостана още веднъж с голяма разлика, но при 17:19 пак се върна в играта и запази шансовете си да обърне този гейм и да прати мача в четвърта част.

За съжаление от този момент дойде тотална полска доминация на игрището. От следващите осем точки, шест бяха за поляци и те засслужено спечелиха частта с 25:19, с което станаха световни шампиони.

Снимка: FiVB.com