Още в първия си сезон в САЩ Алекс Николов влезе в историята на колежанското първенство. 18-годишният посрещач на Лонг Бийч бе обявен от Асоциацията на американските волейболни треньори за Играч на годината.

Постижението за юношата на Левски е историческо, тъй като за първи път новак получава приза.

С 4,60 успешни атаки на гейм 205-сантиметровият Николов е номер 1 в Западната конференция и се нарежда на 3-о място в национален мащаб. Средно на мач Алекс има 5,56 точки, което го прави номер 1 в Западната конференция и втори въобще в колежанското първенство на САЩ.

Неговият баща - дългогодишният ни национал Владимир Николов, написа във фейсбук:

"Когато децата те правят щастлив!

Изпращайки Алекс за Америка, му казах-" Хайде, покажи какво можеш и въпреки, че си само на 18 и отиваш на съвсем непознато и различно място, се бори до последно. Наградата Новак на годината може да е твоя"

А той ме погледна право в очите и ми отвърна-" Тате, това признание не ми е толкова интересно, аз ще се боря за отличието Играч на годината"

И накрая грабна и двете като се превърна в първия новак/първокурсник/ в историята на американския волейболен шампионат, който бива определен за Играч на годината.

За един сезон порасна и възмъжа, накара американците да го уважават и ценят.

След Радо Парапунов отново имахме българско участие на финала на първенството. Този път останахме втори, но Алекс и отбора му се бориха до последно. И мисля, че много скоро ще бъдат и на върха.

Дерзай, момче!