Водещите волейболни клубове у нас официално заявиха намерението си да свикат Общо събрание на федерацията, с цел смяна на властта в нея.

Грандовете ще създадат Инициативен комитет, който да издигне кандидатурата на нов президент на БФВ. Водещите фигури от големите отбори дадоха пресконференция, за да обявят намеренията си. 

Около това мнение се обединиха Владо Николов от Левски, Сашо Попов от ЦСКА, Илия Динков от Марица и Иван Сеферинов от Славия, които бяха представителите на този Инициативен комитет на днешния брифинг.

Според устава на федерацията обаче, такъв кандидат може да бъде само действащ член на настоящия Управителен съвет. Твърдеше се, че тази фигура може да е Любо Ганев, а тезата на самия него и клубовете, че заради това се подготвя отстраняването му на 20 декември.

За да се свика въпросното Общо събрание, са нужни подписите на 1/3 от клубовете в България, но според присъстващите на пресконференцията, малките отбори са обект на подкупи или заплахи от хора на Данчо Лазаров.

Шефът в Левски Владо Николов обяви:

"Целта е да се избере нов управителен съвет с нови членове.

Може би малко закъсняхме, но е крайно време да имаме работеща федерация, която да спре безконтролното спускане на волейбола по нанадолнището.

Искаме федерация, която да се грижи за клубовете и да ги подпомага. Една федерация, която да насочи усилия към детско-юношеските школи. Сами виждате какви са резултатите в последнтие години.

Тази федерация дължи пари на треньори и служители, на хотели и доставчици, което е срамно. Постоянно ни се обяснява, че няма никакви пари. Федерацията реално е в състояние на фалит. Трябва промяна. По добре късно, отколкото никога".

Не сме се срещали със спортния министър Кралев, но призовавам държавата да спре финансирането на федерацията до Общото събрание. Причината е, че в предишни години са раздавани държавни пари на клубове с малка или никаква дейност точно покрай тези събрания.

Сашо Попов, който от години е основна движеща сила на волейболния ЦСКА, се включи в общия тон на атака срещу настоящия президент на федерацията.

"Инициативният комитет ще е съставен от представителите на най-сериозните волейболни клубове у нас. Щастлив съм, че сме в такъв формат. Знаете позицията на ЦСКА каква е, тя не се е променила в последните години.

Времето за промяна е настъпило. В момента представители на федерацията изнудват и заплашват из цяла България. Те не са разбрали, че тези времена отминаха. Това е рекет. Знаем, че нямаме опита на Лазаров в апаратните игри...

Деклариреме, че в никакъв случай не сме реваншистки настроени. Тези, които не са с нас, не са наши врагове. Това е мисленето на Данчо Лазаров. В тази федерация има кадърни хора, които задължително трябва да продължат да работят в нея. Има обаче и такива, които са там, за да вдигат ръка в полза на Лазаров.

Искаме да бъде избран президент, с който всички клубове да работят на спокойствие.

Има хора дори в сегашния Изпълнителен комитет, коит не са наясно със сътоянието на федерация. Никой не има казва за финансовото състояние, за приходи, разходи и т.н. Тази структура трябва да има мандадност, а не узурпиране на властта.

Основен проблем разбира се си остава финансирането, не става само с добри идеи".

Инженер Данчо Лазаров е начело на волейболната федерация от 17 години и се стяга за нов мандат.

Критиките към него започнаха преди около 7 години, като първият голям скандал бе с оттеглянето от националния отбор на Матей Казийски и последвалите нападки от него и треньора Радостин Стойчев. Един от най-активните в критиките към начина на ръководене на този спорт у нас и твърд в позицията си продължава да е Александър Попов.