Най-близкият до народа в последните години колективен спорт - волейболът, също изживява трудни времена.

Дали заради по-посредствените резултати на националния ни отбор за мъже, дали заради натрупан негативизъм към федерация и начин на управление на спорта, зала "Арена Армеец" не се напълни за мачовете от Лигата на нациите срещу Сърбия, Австралия и Русия.

Загубихме и трите, а за двубоите във Варна през уикенда на 15-17 юни срещу Бразилия, Франция и Канада, Българска федерация по волейбол обяви драстична мярка - намали цените на билетите.

Дневните билети за мачовете в Двореца на културата и спорта са по 10, 20, 25 и 30 лева. Цените на пакетните тридневни билети са 25 лева, 50 лева, 65 лева и 80 лева.

Изниква въпросът - дали наистина хората не напълниха залата в София заради високите цени? Или феновете, повлияни от резултатите, гласуваха "вот на недоверие" за волейболистите с отсъствието си?

Какъвто и да е отговорът - не изглеждаше приятно. Националите имат нужда от подкрепа и когато побеждават, и когато имат проблеми.

А иначе за тенденциите на развитие на този най-успешен наш колективен спорт на национално ниво, анализът е ясен. Допреди няколко години България приемаше за неуспех отпадането преди финалната шестица или четворка в Световната лига и мечтаеше за медали от Европейски и Световни първенства.

Сега се борим да не сме изпадащият тим от Лигата на нациите, която замени Световната лига. Както и се целим в попадането сред най-добрите осем на първенство на планетата, на което дори сме домакини.

Федерацията даде и обяснение защо не се предават мачовете от Лигата на нациите по национална телевизия.

"Волейболната лига на нациите е турнир, който се провежда при изключителен контрол от Международната федерация по волейбол (FIVB). Сред най-важните промени в организационен план е, че реализирането на телевизионните права вече е централизирано.

FIVB ангажира международна медийна и спорт-маркетинг агенция - IMG, която сключва договори за телевизионно излъчване на мачовете от Волейболната лига на нациите.

Националните федерации на страните, които участват в турнира, в това число и Българската федерация по волейбол, са изключени от този процес и нямат никакъв контрол върху него.", гласи информацията от БФВ.

Двубоите все пак може да се гледат в каналите на A1, както и във фейсбук, напълно безплатно на адрес https://www.facebook.com/TVMAXSport/.