Селекционерът на мъжкия ни национален отбор по волейбол Силвано Пранди говори за предаването "Код Спорт" по ТВ+. "Професора" остава на поста след решение на новото ръководство на федерацията и президента Любо Ганев, след като бе начело на отбора и през миналата година.

Ето го интервюто за колегите от "Код спорт" с незначителни съкращения:

- Как сте? Как преживяхте кошмара на COVID-19 в Италия и как се справяте сега?

- Здравето ми е отлично. По време на карантината бях в градчето Шомон във Франция, в което живея. Не беше особено тежко по време на пандемията, защото можех да си правя разходки, работех от вкъщи, както мнозина по света. Преживях карантината доста спокойно. Разбира се, проблемите по света, особено в моята родина Италия, бяха големи и естествено не приех добре този факт. Но аз и моята съпруга се постарахме да бъдем възможно най-спокойни.

- Доколко пандемията успя да промени работата на треньора?

- Разбира се, постарах се да прекарам този период по най-позитивния начин. За мен позитивно означава да работя, било посредством видео връзка по интернет, било четейки много. Също така - гледайки множество мачове. Това бе с цел да помогна, както на моя клубен отбор, така и на България, защото успях да анализирам пред монитора срещи с участието на български волейболисти. Така се запознах с немалко детайли, за да изготвя оптимален списък с играчи за националния отбор. Така че се опитах да бъда много позитивен и да се обогатя в този период. А какво ще промени COVID-19 генерално е трудно да се каже. Със сигурност вече вирусът измени доста неща. Отменени бяха много състезания. Бъдещето на нас, пряко свързаните със спорта, е много неясно. Не се знае кога и как ще започнем отново да играем и дали с публика, дали без. Не е ясно също в условията на пандемия дали ще се действа както в началото, или ще се намери някое по-добро решение. И нещо много важно - ще има ли ваксина...Така че очакваме да научим какво ще е бъдещето, надявайки се на най-доброто.

Снимка: Bulphoto

- За трети път ви избират за старши треньор на националния ни мъжки волейболен тим. Какво е различно сега?

- Не съм изненадан, защото се е случвало на мнозина да бъде подновен ангажимент от този тип - треньор на национален отбор. Аз не съм първият. България има традиция в това различни специалисти да са начело в различни периоди, при различни обстоятелства и години. Не е нещо извънредно. За мен на практика това е вторият престой. Вярно е, че през 2019 г. моят договор предвиждаше само един сезон, но федерацията то обвърза със следващия цикъл. И така де факто за мен това е вторият ми престой в българския национален отбор. Разбира се, от позицията на времето много неща се променят. За 10 години доста играчи са се сменили. Сега започваме нов цикъл, затова тествам много състезатели, за да конструираме нов отбор. И това е прекрасно и наистина много ме стимулира.

- Бяхте треньор на Любо Ганев, който обичаше шегите като играч дори при строг наставник като вас. Но сега казват, че иска всичко да е планирано, сериозно и подчинено на дисциплината.

- Естествено, онзи Любо Ганев, когото аз тренирах преди 30 години, е много различен от този Любо Ганев сега. Той е начело на Българската федерация по волейбол, президент, който служи за пример на целия български волейбол. Това са две различни неща. Но онова, което е общо за него тогава и сега е, че той беше много симпатичен човек навремето и продължава да бъде много симпатичен човек сега. Аз съм убеден, че той ще може да допринесе много за българския волейбол. Любо Ганев избра много добри ръководители във федерацията, много умни хора и затова смятам, че предстои много положителен период за българския волейбол. Да обвързваме това с резултатите е твърде рано все още, но със сигурност ръководството на Ганев е много позитивно за българския волейбол.

- Как виждате Любо Ганев като президент?

- Да кажем, че представлява едно логично продължение. Данчо Лазаров беше много дълго време начело като президент на федерацията. Но всяко нещо на света както има своето начало, така има и своя край. С идването на Ганев се слага начало на новите български ръководители. Както казах по-рано, някои от тях са сътрудници на Любо Ганев във федерацията. Смятам, че той ще даде отличен имидж на българския волейбол в Европа и по света. Неслучайно италианската федерация веднага го поздрави, тъй като той е много положителна личност. Убеден съм, че ще направи добри неща за българския спорт.

- Има ли България потенциал отново да се върнем в Топ 4 на големите първенства?

- Това е една много стимулираща и същевременно много трудна цел. Преди години България беше един от лидерите в света на волейбола, а сега е по-назад. Трябва да върнем отбора на онези високи нива. Това е трудна работа, но този нов цикъл може и да крие положителни изненади за българския отбор. Трябва обаче да имаме търпението да изчакаме някои от младите сега да пораснат, за да разчитаме на резултати. Положителното е, че отборът може да разчита на един много добър и позитивен играч, какъвто е Цецо Соколов. Новият капитан може да помогне много на отбора да израсне. Тръгваме от добра база - неговото присъствие, но е ясно, че трябва около лидера да конструираме нов отбор. Аз обаче имам голяма вяра и работя с голям ентусиазъм, защото съставът от млади играчи, които вече тренирам много ми харесват. Също така и тези, които планираме да се присъединят към състава по-късно. Така че за световното първенство през 2022 г. да имаме интересен тим с перспективи.

- Как планирате да смените кръвта в отбора? Трима-четирима от старите асове плюс нови таланти - това ли ще е формулата?

- Такава е логиката, но няма формула за новия отбор. Аз ще взема най-добрите български волейболисти. Освен капитана Соколов, тук са Георги Братоев, Гоцев, Скримов. Те са постоянното звено в отбора, част от тима, който игра до миналата година. Тук са също така някои, които вече присъстваха в състава като Мартин Атанасов, като Алекс Грозданов, като Каракашев и други. Към тях се добавят новите таланти, тъй като България има някои интересни млади дарования. Моя задача е да ги интегрирам в състава, така че за следващите състезания да имаме отбор, който е смес от опит и младост. И не само - искам новият тим да покаже най-добрите черти на българския волейбол.

- Направихте ли анализ какво не достигна на България да се класира за Олимпиадата?

- Анализите ги направихме веднага след квалификацията във Варна през август 2019 г. Тогава мачът срещу Бразилия за нас беше обект на много задълбочен анализ, който показа, че просто направихме няколко грешки повече от съперника. Основните веднага ги посочихме и опитахме да не ги повтаряме повече. Естествено, нужно е време да се поправят грешките, а и няма начин изобщо да не се допускат такива. Но работата ни е ясна. Това, което вършим с моите асистенти в щаба - Ники Желязков и останалите, е да наложим система в отбора, която е оригинална, ефикасна и може да носи резултати.

Снимка: www.cev.eu

- Как работите с Георги Братоев днес? Имахте вербални нападки от него, но сега изглежда, че двамата се разбирате.

- Никога не ме е интересувало това, което хората говорят. Мен ме интересува какво правят на игрището. Миналия сезон повиках едни играчи за сметка на други за олимпийската квалификация и планирах малка вариация за европейското първенство. Смятах, че е правилно да повикам конкретни играчи за спецификата на съответните състезания. Сега сме в друга ситуация. Мен не ме интересува дали играчите казват, че са доволни или, че не са доволни. В моята глава е единствено интересът на националния отбор. Изявленията не са тези, според които аз избирам състезателите и работя с тях. С Георги работим нормално, работим добре. Той знае, че ако следва правилния път, ще бъде важен елемент за този отбор. Но ако не следва като всички правилния път, няма да продължи и други ще заемат неговото място.

- Кои ще са лидерите в отбора?

-Имам необходимостта всеки един от волейболистите в националния тим да бъде лидер в своята роля. Не механичен сбор от играчи, които крещят или които налагат своето мнение. И има нужда от най-добрите изпълнители на терена. Всеки да бъде лидер в своята роля. Избрахме като имиджова личност на отбора Цецо Соколов. Той ще бъде капитан, но именно заради това ще има и повече отговорности, отколкото съотборниците му. От него ще се иска не само да играе добре, но и да бъде сочен като човекът, генериращ основно имиджа на отбора. А по принцип нямаме нужда от лидер, а имаме нужда от добър разпределител, от добри посрещачи и така нататък. Реално това е най-важно.

- Как работите с Николай Желязков?

- Всички знаят, че преди година и половина, когато президентът Лазаров ми предложи поста селекционер, аз посочих Желязков като пръв помощник. После поради лични причини, той отказа. Но аз го посочих, защото е добър треньор и сме приятели от дълги години. Неговите идеи са много близки до моите и това вече се потвърждава във всекидневната ни работа. Все повече се убеждавам от съвместната ни дейност, че аз и той мислим по един и същи начин за много неща. Много приятно съм изненадан и от неговите технически и тактически познания. Така че съм сигурен - той ще се справи, не само като мой помощник, но и евентуално като старши треньор.

- Най-силните страни и съответно - слабостите на отбора ни?

- Както всеки един отбор, и нашият има силни и слаби страни, но не е само един слаб и един силен компонент. Отборът който игра до олимпийската квалификация, за който говорим по причина, че новият все още не съществува, показа, че има добри умения в атака. Но се видя и друго - трябва да се подобри много в системата сервис-блок-защита. И да се промени в умението да работи всеки един ден със стопроцентова концентрация. Целта е да се създадат по време на заниманията необходимите автоматизирани процеси, които позволяват да се тренира по най-добрия начин. Това е разликата ни от най-класните отбори и играчи. Те определено са свикнали всекидневно да работят стопроцентово и така да израстват като ниво. Пътят, по който трябва да работим, е да убедим играчите да тренират по най-добрия възможен начин, така че и резултатите да бъдат следствие от качеството на работата.

Снимка: FIVB

- Казусът "Матей Казийски" актуален ли е за вас?

- Това е затворена страница, защото, когато я няма реалната мотивация и перспектива за него за класиране и изява на олимпийските игри, просто ... няма как да я отворим.

- Кажете някои имена от вашата нова селекция, които да запомним и очаквате да станат звезди?

- Да, ще назова някои от тези волейболисти, които в момента следя. Разпределителят Владимир Станков, който може да бъде добавен към Георги Братоев и Георги Сеганов. Може би и някой друг в следващите седмици и месеци. Мога да кажа, че търсим заместник на Салпаров и аз работя с Каракашев и Кристиян Петров. Понастоящем хипотезата да намерим заместник на Салпаров върви в тази посока. Търсим и нови посрещачи. В това отношение България е в добра ситуация, защото има таланти. Ще спомена също и Мартин Атанасов, който е много млад и ще бъде едно от новите открития. Георги Петров, Аспарухов, Люцканов - това са отлични посрещачи, които аз наблюдавам и се опитвам да им помагам да израстват. Грозданов, който е много млад, ще бъде един от играчите на бъдещето сред централните блокировачи. Много съм заинтересован от израстването и на Илия Петков. А също така на други младоци като Кръстев и Стефан Чавдаров. Те имат добри качества. В този момент, да кажем, че Соколов и Велизар Чернокожев са най-добрите диагонали. Но скоро към тях ще се присъединят и други. От тази група ще се изгради основата на отбора.

- Как прие вашето семейство новото ви назначение начело на българския национален отбор?

- Моето семейство, противно на това, което може би мнозина си мислят, ме подтикваше да приема предложението. Моята съпруга, моят син са много ентусиазирани от това да идват в България и да гледат мачове. А също така и да прекарват и ваканцията си в България. Съпругата ми, синът ми също изкараха периоди близо до мен във Варна миналата година. И нямат търпение пак да изкарат част от ваканцията си в прекрасните места, с които разполага България.

Снимка: CEV.eu