Италианската волейболистка Лара Лугли предизвика сериозен скандал в страната, разкривайки за дело срещу нея от бившия й клуб Волей Порденоне.

Става въпрос за дело, което клубът е завел срещу състезателката, защото тя е забременяла.

Това се случва в края на 2019-а, когато Лугли съобщава новината на своите шефове, а логичната стъпка в този момент е тя да се оттегли от залата. Клубът обаче изненадващо решава да прекрати договора й, вместо те излезе в предвиденото според италианското законодателство майчинство.

Месец по-късно волейболистката губи бебето, но това не променя отношението на Волей Порденоне към нея, като клубът дори отказва да й плати дължими пари за периода, в която все още е играела.

Така целият спор влиза в съда, а претенциите на волейболния клуб са, че Лара Лугли умишлено не им е разкрила плановете си да забременява, също така, че нейното оттегляне е накарало няколко спонсора да се отдръпнат от клуба.

Лара Лугли реши публично да разкрие документите по делото чрез своята фейсбук страница, като цялата ситуация получи огромен отзвук в Италия.

В подкрепа на волейболистката се изказа италианският външен министър, президентът на Олимпийския комитет, както и говорителката на италианския парламент.

Всички те определиха завеждането на подобно дело като гавра с жените, като заради неморалния акт поискаха клубът Волей Порденоне да понесе тежки санкции, като също така незабавно да се разплати с бившата си състезателка.

Много феминистки организации пък директно поискаха отнемане на правото на клуба да участва в първенството на Италия.