Българският национален отбор по волейбол изигра силна олимпийска квалификация, но за съжаление отпадна на полуфиналите от домакина Германия.

Олимпийските игри за втори пореден път ще преминат без родно участие, а вчерашният двубой се оказа последен за най-опитните в състава.

Това са капитанът Виктор Йосифов и ветеранът Теодор Салпаров, които предварително бяха обявили, че или квалификацията в Берлин, или евентуално Олимпиадата в Токио, ще бъдат последните им изяви за България.

34-годишният Йосифов сподели след края на мача срещу Германия, че феновете и отборът трябва да са горди с показаното в Берлин.

"Не успяхме да направим толкова асове, колкото срещу Сърбия. От друга страна германците ни затрудниха с техния начален удар. Нашите сервиси, които влизаха силно, те успяваха да ги задържат в игра. Това направи разликата.

Този турнир показва прогрес и трябва да бъде една начална точка за отбора, за тези млади момчета, които продължават и ще бъдат основата на националния тим. Трябва да сме горди от това, което показахме всички заедно на този турнир. Подкрепяйте ни, защото това е бъдещето".

Йосифов, който в момента играе в италианския Пиаченца, бе част от националния тим от 2009-а насам.

Последния мач за България изигра и легендарното ни либеро Теодор Салпаров, като се обърна към феновете чрез профила си в социалните мрежи.

"Скъпи приятели, дойде време да обявя официално и тук, че вчерашният мач беше последният за мен и Виктор Йосифов с фланелките на Националния отбор! Не ми е лесно да опиша всички години и емоции, които са събрани в душата ми и да ви ги предам в няколко изречение, но ще опитам.

Влязох в отбора, когато бях едва на 17! Сега съм на 37! По-голямата част от живота ми до момента е преминала там! С момчетата често сме прекарвали повече време заедно от колкото с близките си! Докато играем за флага през тези години ние израствахме, родиха се децата ни, едни идваха - други си отиваха, но едно не се промени - желанието ни да прославяме България с успехи! Равносметката за мен в този отбор :

Бронзови медали на Световното Първенство 06" в Япония! 

Бронзови медали на Световната купа 07" отново в Япония! 

Бронзови медали от Европейското първенство 09" в Турция! 

Участие на две поредни Олимпийски игри - 08" в Пекин с 5то място в класацията и 12" в Лондон с 4то място, когато не ни достигна малко, за да се качим на почетната стълбичка!

Но ние отдавна сме качени на по-важната почетна стълбичка! Тази на нашите фенове и българите, които винаги са ни подкрепяли по трибуните и пред екраните! Тя разбира се е по-важна от всеки медал и отличие, защото любовта на хората не се подарява, тя се заслужава! Благодаря ви българи , за цялата любов, с която сте засипвали мен и момчетата по време на нашите големи и малки победи, но и по време на нашите големи и малки загуби също така!

Простете ни, че не успяхме да се класираме за тази Олимпиада!

Повярвайте, ние много искахме да ви зарадваме! За мен щеше да бъде пък още по-красиво да завърша кариерата си в Националния отбор с трето участие на Олимпиада, но такива са правилата! Животът продължава!

И така, днес - след толкова години на труд, преодоляване, 5 тежки операции на краката, след толкова емоции, радости и сълзи, аз - Теодор Салпаров, казвам довиждане на фланелката си в Националния отбор и отстъпвам място на по-младите!

Моля се поколенията, които идват след нас да ни донесат още много поводи за гордост!

Момчета, обичам ви! 

България, за мен беше чест! 

Искрено ваш N13."