Златната шампионска купа за Европейското първенство по волейбол за жени бе посрещната в Пловдив на специално събитие. На него присъстваха Величко Родопски, и.д. кмет на Пловдив, Георги Титюков - заместник кмет на Пловдив по спорта и младежката дейност, Любомир Ганев, президент на Българската федерация по волейбол (БФВ), Иван Петков, старши треньор на националния отбор по волейбол за жени, Елица Василева, капитан на женския национален отбор по волейбол на България и съотборничките й в националната селекция Ева Янева и Гергана Димитрова.

Турнирът започва на 18 август, като мачове у нас има до 25 август. Финалният етап на шампионата е в Белград.

Като част от стратегическо партньорство с Българската федерация по волейбол, компаният Лидл България организира специална тридневна обиколка на купата на ключови локации в Пловдив.

Програмата:

На 13 август (петък) купата ще бъде изложена на Римския стадион до Джумая джамия от 19,00 до 21,30 часа.

На 14 август (събота) трофеят ще бъде от 19,00 до 21,30 часа в Цар-Симеоновата градина.

На 15 август (неделя) феновете ще имат възможност да си направят паметни снимки от 19,00 до 21,30 часа на Фонтана с пеликаните пред община "Пловдив", известен още като "Копчетата".

Величественият трофей е златен с дървена основа. Тежи 9,6 кг. Висок е 74 см. Ръчна изработка. Произвоството му отнема три месеца. Изработен е от италианската компания, която е направила трофеите за Световното първенство по футбол и Шампионска лига по футбол.

По време на обиколката жителите и гостите на Пловдив ще могат да видят трофея отблизо и да се снимат с него.

"Вярвам, че за нас българите националният волейболен отбор е повод за гордост и радост. В навечерието на Европейското първенство за жени 2021, тук в Пловдив, ще имаме още поводи да се гордеем. Искаме да вървим напред заедно, обединени от една мисия - да популяризираме българския спорт и активния начин на живот - с още по-голяма мотивация за нови успехи. Убеден съм, че имаме всички шансове да ги постигнем", заяви Любомир Ганев, президент на Българската федерация по волейбол.

Непосредствено преди всеки мач на България от груповата фаза пловдивчани ще могат да посетят и специалните фен зони пред зала "Колодрума", където отново ще имат възможност да се снимат с купата и да спечелят награди.