Президентът на българската федерация по волейбол Любомир Ганев беше специален гост в студиото на предаването "Арена спорт" по БНТ1, в което разкри какви са целите пред мъжкия и женския национален отбор през предолимпийската 2023 година.

Освен това той каза, че управителният съвет на федерацията е искала на всяка цена селекционерът на мъжкия отбор да е българин, като Пламен Константинов е спечелил убедително гласуването пред Мартин Стоев.

"Очаква ни една много интересна година и при мъжете, и при жените. Започваме с Лигата на нациите, след това имаме европейско първенство, на което сме домакини при мъжете, като във Варна ще се играят мачове от груповата фаза, осминафиналите и четвъртфиналите. 15 дни след края на европейските първенства пък стартират олимпийските квалификации и при двата пола. Годината е много важна, защото тя ще определи нашето развитие за по-нататък в зависимост от това дали успеем да се класираме за Олимпиадата.

Във волейбола специално е много по-трудно да се класираш за олимпийските игри в сравнение с това да ги изиграеш, защото там ще има по-слаби отбори от останалите континенти. Участват общо 12 отбора и винаги има шанс да намериш място сред 6 или 8. Тази година системата за класиране на Олимпиадата е много сложна. Ще участват най-добрите 24 отбора в световната ранглиста, които ще бъдат разпределени в три групи от по осем тима. Най-добрите два от всяка една група ще се класират за Игрите в Париж и ще се присъединят към домакина Франция. Останалите пет отбора ще бъдат определени по ранкинг, като предимство ще получат тези континенти, които все още нямат класиран отбор. Нашият шанс на практика са единствено тези квалификации, защото ренкингът ни и при мъжете, и при жените не е добър. Всичко в крайна сметка зависи от жребия, но при всички положения в нашите групи и при двата пола ще има 3-4 по-силни отбора на карта.

Имахме общо пет кандидатури на селекционери от България и от чужбина. След като надделя мнението, че трябва треньорът да е българин остана единствено спор между Пламен Константинов и Мартин Стоев и след решение на Управителния съвет (УС) Пламен спечели убедително. Осигурили сме му всички условия, на които той държеше за него и за неговия щаб. Подготовката ще започне в края на месец април и се надявам всички тогава да са здрави и всички повикани да се отзоват. Основните проблеми винаги са били здравословни. Когато даден играч дойде в националния отбор с проблем след тежкия сезон, той предпочита да не рискува здравето си, тъй като в клуба си получава сериозна заплата. Ние не можем да задължим никой да играе за националния отбор. Стремим се да предоставим най-добрите условия за нашите състезатели, но накрая всичко опира до самосъзнание. Мотивацията да играеш за България идва от сърцето. Опитваме се да им даваме допълнителни премии на играчите, но нито една федерация не може да осигури същото възнаграждение на волейболистите, което те получават в клубовете си. Ако обаче например спечелим Лигата на нациите, премията е 1 милион долара и тя всичката ще отиде при състезателите.

Пред Лоренцо Мичели и женския национален отбор целите са ясни - оставане във волейболната Лига на нациите и място в топ 8 на европейското първенство. При мъжете целите са същите. Обнадежден съм, че и при жените, и мъжете имаме шансове за място на четвъртфиналите на Евроволей 2023. Всичко е в ръцете на състезателите.

"Много е необходим един голям успех на българския волейбол. През последните години във федерацията се стремим да работим по правилния начин и да подсигуряваме необходимите условия на нашите отбори. Един евентуален успех при мъжете или при жените биха били черешката на тортата на всички тези усилия, които сме хвърлили. И ние искаме всеки път да сме в топ 4 на най-големите първенства, но това е много трудна задача", завърши президентът на БФ Волейбол.