Любомир Ганев подписа като президент на федерацията по волейбол договор за третото издание на скаут лигата за таланти у нас. Отново партньор ще бъде Александър Александров и фондация "Играй с Развитие".

Владимир Николов, Пламен Константинов, Евгени Иванов-Пушката, Мила Кьосева и Тони Зетова уважиха церемонията и говориха за инициативата. До тях седна и Георги Татаров, който вече е младежки национал на България и рожба на този уникален продукт.

"Георги е най-добрият пример, че скаут лигата дава резултати - каза Ганев. - Доказателство е, че този проект работи. Това е най-добрата социална инициатива, която федерацията е правила. Новото издание на скаут лигата ще е следващата пролет и ще се изиграе в три етапа. Първо е предварителен кръг. България е разделена на шест региона и първите 4 от всеки от тях ще се класира за основната схема. Тя ще е съставена от 24 отбора при момчетата и 24 отбора при момичетата. Във финалния турнир ще участват 12 тима - първите 2 от групите в основната схема.

Стремежът ни е да се играе в различни градове и да се възбужда интерес. В скаут лигата ще участват 672 деца и 48 треньори. Всеки тим ще бъде от 14 състезатели, водени от един наставник...

Мачовете от финалния турнир ще бъдат заснети и ще се пуснат в You Tube канала на федерацията."

"Исках веднага след втората скаут лига да направя трета, четвърта, пета - възкликна Александър Александров. - Но не се разбирахме със старото ръководство. Аз бях говорил с Любо Ганев, бях сондирал всичко. Докато нямаше промяна, не можеше да се направи. В платформата на г-н Ганев присъстваше скаут лигата. Това ме направи изключително щастлив.

Имал съм много проекти в спорта във всички игри, дори във водна топка въпреки ограничения брой басейни. Но това, което стана във волейболната скаут лигата, е нещо нечувано, мащабно. Предизвикателство е да го правиш. Може би 2000 деца и треньори са ангажирани досега. Георги Татаров е еманация. Той вече е национал, европейски вицешампион и шампион на България. Скаут лигата произвежда национали."

"Под патронажа на г-н Александров свършихме много работа по организирането на скаут лигата - каза Владимир Николов, отговорник за всички национални отбори. - Тя се получи като празник. Радващо е, че продължи четири месеца. За първи път в България, а и в Европа, се прави състезание, в което участват всички отбори. Нямаше нито един отсъстващ. Бяха предоставени екипи, храна, за да може децата да се чувстват обгрижени от началото до края, без това да тежи на клубовете.

Един страхотен проект, който завърши с международна гала в Бургас. Това беше черешката на тортата. Преди четири години поставихме летвата високо. Сега се надявам с много работа да можем да достигнем тази височина и да я надминем."

Началникът на детско-юношеското направление във федерацията Евгени Иванов, също изказа благодарност за съвместната инициатива.

"Благодаря на г-н Александров, че отново подкрепи федерацията и ще можем заедно да организираме проекта - каза бившият национал. - Скаут лигата е едно от най-добрите начинания, правени за подрастващи във федерацията. Децата не са изградени професионалисти и им трябва мотивация. Такива мероприятия ги палят. За съжаление този път не можем да обхванем толкова, колкото през второто издание. Ще тръгнем с по-малки крачки и дано постепенно да усилваме темпото и да тичаме, както преди."