Кандидатурите за поста селекционер на националния отбор на България по волейбол (мъже) са намалени от девет на пет. Това беше оповестено от президента на Българска федерация по волейбол Любомир Ганев след заседание на Управителния съвет на федерацията.

Досегашният треньор на националния тим Николай Желязков подаде оставка след края на Мондиал 2022 и тя беше приета от ръководството на родната волейболна централа.

"Обсъдихме девет кандидатури за поста селекционер на мъжете. Спряхме се на пет имена. Сред тях има българи и чужденци. Има и треньор, който вече е бил селекционер на националния отбор на България", заяви Любомир Ганев.

"На 15 октомври пак ще има Управителен съвет на БФВ. Дотогава ще бъде говорено с тези пет кандидата. Ще изслушаме каква е визията ми и какви са плановете. След това ще ги представим пред УС. Ще има обсъждане и гласуване кой да поеме поста", каза още президентът на БФВ.

Ганев постави и целите пред българския отбор в следващите сезони.

"Голямата цел пред българските волейболисти е класиране на олимпийските игри в Париж през 2024 година. Поставя се и реалистична цел - класиране минимум на четвъртфинал на Европейското първенство през 2023 година, на което България е домакин. Ако се изпълнят целите на бъдещия треньор, то ще му се предложи по-дълъг договор", допълни ръководителят.

Той уточни, че привличането на италиански специалист е трудно постижимо.

"Ако искаме да вземам треньор от италианската Суперлига, трябва да платим неустойка от 100 000 евро, което прави този избор почти невъзможен. Най-късно през октомври трябва да решим кой ще е новият селекционер на България, за да може до 30 ноември федерацията представи план за дейности на Министерството на спорта", допълни Любомир Ганев.

УС взе решение и да бъдат премирани състезателите и щаба от националния отбор на България за мъже под 18 години, които спечелиха бронзовите отличия от Европейското първенство 2022.