Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев, треньорът на мъжкия национален отбор Пламен Константинов и състезатели на отбора се включиха в инициатива на официалния партньор на волейболната централа "Лидл България" - "Заедно към успеха", която се проведе в един от магазините от веригата.

Ганев заяви, че пожелава на отбора да са здрави, да зарадват българските фенове, да направят хубави мачове, защото по думите му е сигурен, че след всяка победа на българския отбор поне с 20 процента ще се увеличава публиката в залата и феновете пред телевизионните екрани. Той постави конкретна цел и за мъжкия, и аз женски отбор на европейските първенства - достигане до четвъртфинал.

"Очакванията ми преди всичко са момчетата да са здрави. Момичетата вече минаха първата фаза на шампионата в Италия, продължават към осминафиналите, целта и пред двата отбора е участие на четвъртфинал.

Нашата цел е да върнем отново имиджа да българския отбор като най-популярния, най-атрактивния и най-успешния колективен спорт, защото нашите момчета го заслужават. Те могат да го направят и всички вярваме в тях."

Запитан дали смяната на поколенията е довела до спада в игрите на националния отбор Любо Ганев каза, че не е само това. "Много от другите отбори са израснали, много от състезателите от другите тимове играят в силни първенства, така че е нормално", смята той.

Снимка: БТА

Според Ганев в последните години лицето, което българският волейбол показваше и при мъжете, и при жените не е реалното.

"Много е трудно да станеш домакин на Европейско първенство, изискванията стават все по-големи и по-големи", коментира още Любомир Ганев и припомни, че България е кандидатствала за това първенство преди четири години и допълни, че се радва, че Европейската централа - CEV одобри кандидатурата.

"Мисля, че факторът домакинство е важен от няколко аспекта. Първо - искаме да направим максималното, защото знаете, че вкъщи и стените помагат, да дадем на тези момчета и на щаба този фактор - седмият играч - това е нашата, българска публика, която във Варна е страхотна", заяви президентът на Българската федерация по волейбол.

По думите му публиката във Варна е доказала последните повече от 25 години, че е най-добрата волейболна публика. "Естествено ефектът, който целим с хубавите мачове, е да запалим повече фенове да ни гледат пред телевизора и повече деца да се записват да практикуват нашия любим спорт", каза още Ганев.

Снимка: БТА

Според Цветан Соколов волейболът се е променил много през последните 5-6, дори 10 години. "Няма слаби отбори, всеки един тим играе доста добре технически и тактически, и бих очаквал срещу всеки един от тимовете, срещу които се изправяме, да играем на 100 процента и да се раздадем, защото от всеки може да паднеш, но и всеки можеш да биеш", каза той.

Националът коментира още, че е много хубаво, че има млади момчета, които се включват в отбора, защото това показва, че България има доста добра детско-юношеска школа и доста добре се работи с децата и подрастващите. В заключение той каза, че няма да сменя клуба си и остава в Динамо Москва.