Президентът на родната волейболна федерацията - Любо Ганев, бе избран за член на административния борд на Европейската конфедерация (CEV), по време на общото събрание в австрийската столица Виена.

По време на форумът бе избран и президент на европейския волейбол, като досегашният президент Александър Боричич спечели с 36:19 гласа и остава за втори мандат.

Според устава на CEV, новият президент има право да предложи четирима членове на административния борд, за които е необходимо само 20 души да ги подкрепят. Това бяха Ренато Арена (Италия), Мирослав Пшепелски (Полша), Станислав Шевченко (Русия) и Ерик Радлер (Дания).

Процедурата продължи с избор на още 14 членове на административния борд. За влизане в него се изискват 50 % от вота. Още при първото гласуване Любо Ганев получи най-много гласове - 37.

През 2015-а бившият шеф на нашата федерация Данчо Лазаров също стана част от борда, но като последен възможен вариант.

"Много съм щастлив. На първо място се радвам, че Александър Боричич остана като президент на CEV. Неговото виждане за волейбола е много ясно. Направи изключителни неща за волейбола в последните пет години. Повиши финансите, асистира на федерациите. Сега ще имам възможност да работя за европейската институция, което е огромна възможност за мен. Ще се науча на нови неща, които ще ми помогнат да ги внедря бързо в българската федерация.

Благодаря на колегите от цяла Европа, които ми гласуваха доверие. Знам, че на думи и име е лесно, но тепърва аз ще трябва да се доказвам с дела. И обещавам, че ще го направя с всички сили. Волейболът отдавна е кауза за мен и всеки ден влизам в нова глава от неговия живот", коментира доволният Ганев.