Сръбската волейболна националка Саня Джурджевич получи два мача наказание, след като неин жест, заснет от камера по време на мач, бе сметнат за расизъм. Операторът е заснел как Джурджевич дърпа очите си настрани, а това вбеси феновете, които я засипаха с критики онлайн

Джурджевич все пак се извини за случилото се, а от сръбската волейболна федерация определиха ситуацията като "просто недоразумение". Въпреки това на централата бе наложена глоба в размер на 20 000 швейцарски франка.

Парите от санкцията ще бъдат дарени на кауза, която се бори с дискриминацията или пък на образователна програма, касаеща културната чувствителност.

Заради действието си Джурджевич няма да играе в мачовете срещу Белгия и Канада.

Случката, заради която бе наказана, се разигра на 1 юни, когато сръбкините играха с Тайланд.

В интернет се появи петиция, подписана от хиляди, която призоваваше за наказание. Самата волейболистка се е извинила с няколко поста в профила си в Instagram, който след това е заключила.

Обяснението на сръбската федерация гласи, че жестът в никакъв случай не е бил обида, а просто състезателката е искала да накара съотборничките си да играят защита като отбора на Тайланд.