България ще участва на световното първенство по волейбол, което е добра новина, разбира се. Сигурно не сме фаворит да спечелим титлата, но се надяваме поне на победи и добро представяне, което не видяхме от мъжете преди по-малко от месец.

Една фигура ще липсва на Мондиала в Нидерландия и Полша - не чисто спортно-технически, а най-вече като глобална популярност, която помете всички представи за тези думи в женския волейбол за последната година.

Нейното име е Кейла Алвеш, само на 22 години е и играе либеро. Това е на игрището. Доскоро бе посрещач, но я преквалифицираха в клубния отбор Осаско.

Има мачове за отборите на Бразилия до 19 и 20 години, но така и не попадна в женския тим нито за Олимпиадата в Токио през 2021-ва (селесао взе сребро), нито сега.

ВИЖТЕ КАК СТАРТИРА СВЕТОВНОТО И ВИДЕО С НАЙ-ДОБРОТО ОТ КЕЙ АЛВЕШ>>>

Защо акцентираме върху нейното отсъствие? Ами, защото тя има 5.1 милиона последователи само в Инстаграм, което е, кажи-речи, колкото на почти всички останали състезателки, които ще са на световното, взети заедно! Изключваме няколко звезди от полския, сръбския и италианския отбор, и със сигурност твърдението е вярно. А нищо чудно и с тях на другата страна на везната, пак Кейла да ги бие.

Защо е толкова популярна - ето тук вече въпросът е в целта. От година Кей, както я наричат съотборничките, има собствен профил в платената платформа за "пикантно и непозволено за малолетни съдържание" Only Fans.

И хиляди си плащат, за да се запознават с това съдържание - кратки видеа, снимки, в които Кей е облечена далеч по-различно от волейболния екип. Уточняваме - няма порнографско съдържание, нито дори снимки, на които е изцяло съблечена. Но еротиката струи от фотосите и за тези 12 месеца последователите и в социалните мрежи се увеличиха около 5000 пъти.

А с това се увеличиха и други неща. На първо място нейната активност като инфлуенсър, защото волейболистката, която преди рядко публикуваше в социалните мрежи, натрупа над 300 поста за този период, почти по един на ден. Не всички са предизвикателни, но аудиторията вече е "зарибена".

Гостувания в телевизионни студия, подкасти, корици на списания. Кариерата на 22-годишното бразилско либеро тръгна паралелно с тази във волейбола. И друго се увеличи - портфейлът на момичето.

"Печеля около 50 пъти повече от Only Fans, профилите си в социалните мрежи и рекламни ангажименти, отколкото във волейбола", признава.

Медията "О`Глобо", че само от няколкото хиляди абоната на профила в Only Fans, Кей печели по около 30 000 долара на месец. Поне още толкова прибира от другите активности и ангажименти. Което означава, че в клуба си получава около 1000 долара или малко повече...

А нищо чудно дори тези числа да са остарели и приходите на либерото на Осаско да са двойно по-големи. Защото в дните преди Мондиала, когато статиите в бразилските медии са двойно по-дълги и обширни за нея, отколкото за отбора на първенството (абсурдно, но факт), се появи информация, че е наела екип от 8 души. Сред тях има счетоводители, мениджъри на социалните мрежи, както и личен шофьор. Нейната сестра-близначка Кати също участва във "фирмата".

Бързо връхлетялата я слава носи със себе си и негативи, като най-малкият проблем е, че масово сякаш хората не гледат вече на нея като на талантлива млада волейболистка.

"Налага ми се да отказвам неприлични предложения постоянно - разкрива в интервю за "О`Глобо". - От лятото досега са поне десет, като някои от тях дойдоха от бизнесмени извън Бразилия, включително един от Турция и един от Австралия.

Малко е затормозяващо. Искам да играя волейбол, но след като парите са добри, ще продължа и с другите си ангажименти. Но не и по този начин."

Куриозно, това е втори случай, в който не славните бразилски волейболни изпълнители са тема номер едно около този спорт, а конкретен човек, който обира славата и заглавията с действия извън залата.

През лятото на 2021-ва, в разгара на Олимпиадата, най-популярното име бе това на Дъглас Соуза. 26-годишният диагонал направо "превъртя интернет" с публикациите си, с фотосите извън терена, както и - вероятно най-вече - с публичното си признание, че е гей. За няколко дни Соуза стана най-следваният волейболист на планетата (мина 3 милиона последователи само в Инстаграм) и прати из колонките, далеч от водещите заглавия, останалите в селесао.

Сега Кей Алвеш - дъщерята на Маноел Рамальо - шофьор на тамион, и Карина Алвеш Каетано, която е продавачка в магазин, продължава да вярва, че приоритет е кариерата на спортния терен. Но намери бизнес, който я прави по-сигурна финансово от всяка звезда на световното първенство, което самата Кей ще гледа по телевизията.

Нейното вдъхновение е пред очите и - Камила Брайт, легендарното либеро на Бразилия, спечелила сребро от Токио 2020, второ и трето място от световните първенства през 2014-а и 2020-а, с над 200 мача за националния тим, е в нейния клуб. Двете се редуват на поста, а 33-годишният ветеран, който вече не носи екипа на националния, вижда бъдещето в Кей.

Въпросът е кое ще се окаже приоритет - спортната страст и адреналинът за волейболни победи в кръвта или далеч по-доходоносният бизнес извън терена?

 Embed from Getty Images

Телевизионна програма за уикенда на волейболното световно първенство при жените:

Събота

14:00 часа Турция - Тайланд по MAX Sport 3 HD

21:30 часа Бразилия - Чехия по MAX Sport 2 HD

Неделя

20:00 часа Германия - БЪЛГАРИЯ по MAX Sport 1 HD

21:00 часа Сърбия - Канада по MAX Sport 2 HD.