Българският национален отбор по волейбол започна по ужасяващ начин Европейското първенство, на което страната ни е съдомакин.

Пред пълните трибуни във Варна, родният тим загуби от Испания с разочароващото 1:3 и 17:25, 21:25, 25:21, 19:25 в отделните геймове. ВИДЕО ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК >>>

Със сигурност не бе това началото, което всеки роден фен очакваше от тима на Пламен Константинов, особено срещу Испания, която макар и една от големите страни в спорта, не се слави точно с успешния си волейбол.

Испански тим, който с резултатите си от последните няколко години бе под средното за континента ниво, но тим, който днес насред Варна ни надигра и победи.

Слаб сервис, проблеми с посрещането и куп индивидуални грешки в играта на нашия тим бяха в основата на това поражение, в което с оглед на показаното нямаше нищо нелогично.

България по абсолютно никакъв начин не успя да се възползва от факта, че е домакин, а вече време за грешки няма, защото отборът ни ще трябва да търси задължителни победи в тази група, в която ни предствоят мачове срещу Финландия, Украйна, Хърватия и Словения.

Разбира се, предвид форматът с четири продължаващи напред от група с шест тима, все още нищо не е загубено, но България при всички положения ще трябва коренно да промени играта си.

Снимка: БТА

Първият гейм започна равностойно, в средата му двата тима си размениха по серия от три поредни точки и в крайна сметка резултатът бе 13:13.

Тогава обаче дойде фатална за нашия тим испанска серия от четири поредни точки и аванс от 17:13, който се оказа решителен за изхода на гейма.

Испания не испусна аванса си, като дори го увеличи. При 21:17 иберийците направиха четири последователни точки и с 25:17 затвориха тази откриваща част.

Втората част започна по сходен начин. Равенство до десетата точка, но след това лек испански аванс. 13:11 и 15:13, което достигна до 21:18 в полза на нашия опонент.

За съжаление сервисът на родния тим изобщо не работеше и така и не успявахме да направим брейк, с което да намалим изоставането, а Испания съвсем логично стигна до 25:21 във втория гейм.

Снимка: БТА

Все пак родният тим показа пробуждане в третия гейм, който също тръгна равностойно, но след десетата точка авансът бе в наша полза.

България поведе с 16:13 и 17:14, но впоследствие допусна изравняване до 17:17.

Това не се оказа фалатно, защото Алекс Николов и Цветан Соколов ни подариха нов аванс, който достигна до 21:17, а от тази позиция родният тим нямаше проблем да затвори частта с 25:21.

Снимка: БТА

И когато изглеждаше, че може да се мисли за пълен обрат в мача, испанците бързо показаха, че няма да се дадат лесно във Варна.

В четвъртия гейм те поведоха с 16:13, а след това при 21:17 сякаш се виждаше, че мачът отива към своя край.

И това се оказа така, защото с 25:19 в четвъртата част, Испания шокира България на старта на Евроволей 2023.

Снимка: БТА