Нов голям скандал разтърси спорта в Южна Корея, след като волейболните звезди Же-юн Ли и Да-юн Ли бяха отстранени от клубния им, и от националния отбор на страната. Наказанието към момента е временно, но е напълно възможно двете сестри-близначки да бъдат наказани за година или две извън спорта.

А това ще означава, че ще пропуснат и олимпийския турнир в Токио, където корейският отбор има квота да участва.

24-годишните сестри Ли са част от клубния тим с великолепно, екзотично и енигматично име - Хюнук Лайф Иншурънс Инчон Пинк Спайдърс. Първата част е от спонсора на тима, втората е името на града на отбора, а третата означава - Розовите паяци.

Та двата "розови паяка" Же-юн и Да-юн Ли са обвинени от десетина свои съученички, че са оказвали системен психически тормоз на деца от по-ниските класове в местното спортно училище.

Жертвите на тяхното насилие са поне 10, заявиха местните власти. Или поне към момента толкова са подадените жалби за случки от преди 4-5 години.

Волейболистките не отрекоха и се разкаяха за действията си, особено, след като в социални мрежи и местни онлайн издания се появиха снимки от въпросните действия, заснети в училището им.

"Съжалявам за всичко, което сме правили и за травмите, които сме нанесли на тези деца - обяви в Инстаграм профила си Да-юн Ли. - Мога само да се разкая и да опитам да бъда по-зряла личност в действията си занапред."

Двете волейболистки са сред звездите на националния отбор в спорт, който набира все по-голяма популярност в Корея. Класирането за Олимпиадата в Токио бе прието с огромен ентусиазъм, а скандалът около сестрите сега е с много широк отзвук. Той идва седмици след ефективната 10-годишна присъда, която получи много популярен в страната треньор по шорттрек, обвинен в системен тормоз и физическо насилие от олимпийската шампионка Шим Сук Хи.

Корейската федерация реагира веднага на официалното съобщение от полицията за внесените жалби срещу волейболистките:

"Решихме, че ще е трудно да обясним на обществеността липсата на реакция от нас, затова и предприемаме възможно най-сериозни мерки. Тормозът в училищата е огромен проблем и ние сме принудени да извадим от състава за неопределено време обвинените състезателки."

Клубът Розовите паяци също публикува официална позиция:

"Извиняваме се на нашите привърженици за понесеното огромно разочарование от новината и разкритията. Двете състезателки поемат отговорност за действията и се извиняват, но ние сме длъжни пред обществото да предприемем мерки, затова те са отстранени."