България остави жива мечтата за участие на Олимпиада във волейболния мъжки турнир след 3:0 срещу Нидерландия на квалификацията в Китай.

Победата срещу петите в Европа от последния шампионат на континента дойде в три драматични гейма - 25:23, 25:21, 30:28, а след нея нашите са с два успеха и две загуби в група С на квалификацията за Париж 2024. Не сме отпаднали от играта, не сме и "на ръба да се класираме".

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖА ОТ ПОБЕДАТА>>>

Имаме още три мача, в които нещата са в ръцете на волейболистите на Пламен Константинов. Те трябва да бият възможно най-убедително (на нула или на един гейм) Канада, Мексико и Белгия, за да си дадат шанс да са сред първите два отбора в групата.

Тази сутрин Цветан Соколов бе най-резултатен с 13 точки, а в инфарктния за гледане трети гейм, в който Нидерландия имаше четири геймбола, се намеси 16-годишният разпределител Симеон Николов. Той застана смело на начален удар и направи ас в критичен момент, за да ни остави в мача. След това дойдоха великолепни изяви на блок, спасявания в полето ни и битка, за да обърнем развоя на гейма - и с това да затворим мача.

В края настана и скандал, нидерландците дълго оспорваха последната точка. Искаха първо игра с блокадата, после - че нашите са докоснали мрежата. А след преглеждането на видеото, отново имаха някакви претенции... Селекционерът им - италианецът Роберто Пиаца, чак скочи с нервни изблици срещу щаба ни, но Константинов и помощниците му останаха спокойни.

Така за България предстои:

- петък, 6 октомври, 05:00 ч: България - Канада (пряко по MAX Sport 1 HD)

- събота, 7 октомври, 08:00 ч: България - Мексико (MAX Sport 4 HD)

- неделя, 8 октомври, 05:00 ч: България - Белгия (пряко по MAX Sport 1 HD).

Класирането в групата в момента е:

- Полша и Белгия имат по 7 т., но са играли по три мача, като днес поляците срещат Мексико (3 т.), а белгийците - Аржентина.

- Аржентина, Канада и България имат по 6 (само нашите са с четири двубоя), като ние сме пети заради по-лошия си геймов баланс от канадците и загубата в прекия мач с аржентинците. Днес Канада играе с домакините от Китай, които са с три точки.

След края на тези три двубоя в хода на деня, всички отбори ще са изиграли по четири, и картината ще е по-ясна.

За Олимпиадата се класират само първите два тима.

За да има шанс, България трябва да спечели оставащите три мача без да дава два гейма на съперниците. Това ще ни даде 15 точки и добри шансове да сме сред първите два тима, ако се случат и някои резултати в останалите мачове, които да заработят за нас.