Един от най-добрите волейболисти в света - Робертланди Симон, няма да играе за българския национален отбор, пише bgvollyball.com.

Своеобразният трансфер на 208-сантиметровият център пропада, тъй като кандидатурата му не е била одобрена. Комисията по издаване на български паспорти е преценила, че привличането на привличането на Симон няма да има достатъчно голям ефект върху националния отбор.

Тази година съотборникът на Цветан Соколов в Кучине Лубе ще навърши 32 години, а при спазване на всички процедури и изисквания той би играл за България най-рано след още 2 или дори 3 г.

Идеята за натурализацията на кубинеца се появи в началото на миналото лято, след като самият той изрази желание да играе за нас с идеята да участва на олимпийските игри през 2024 г. Той подаде необходимите документи и процедурата бе задвижена непосредствено преди световното първенство.

Още трима от най-изявените кубински волейболисти в момента вече имат чуждестранни паспорти. Османи Хуанторена от доста време играе за италианския национален отбор, а от предстоящото лято Уилфредо Леон ще облече екипа на световния шампион Полша.

Йоанди Леал, който също като Хуанторена и Симон играе за Кучине Лубе, има бразилски паспорт и очаква повиквателна.

Преди няколко месеца обаче кубинската федерация направи революционна крачка към така наречените бегълци и им предложи да се върнат без никакви санкции, стига да не са играли вече за друг национален отбор.