Световното първенство по волейбол за мъже е поредното голямо спортно събитие, което бе отнето от Русия заради започналата война с Украйна. Международната волейболна федерация оповести официално решението си дне, като към момента не е ясно къде ще се проведе шампионата на планетата. 

Мондиалът трябваше да се състои от 26 август до 11 септември тази година в общо 10 руски града: Москва, Санкт Петербург, Калининград, Казан, Екатеринбург, Уфа, Ярославл, Новосбириск, Кемерево и Красноярск. 

Българският национален отбор се класира за турнира, като попадна в група със световния шампион Полша, както и с тимовете на САЩ и Мексико. 

Заради нахлуването и военните действия в Украйна вече бяха отменени редица спортни мероприятия, които трябваше да се проведат на руска територия. Категорично най-значимите от тях са финалът в Шампионската лига, преместен от Санкт Петербург в Париж, както и Гран при на Русия във Формула 1 в Сочи, което към момента няма да се състои, а по план трябваше да се проведе през месец септември.