България записа победа с 3:2 (-20, 27, -22, 21, 13) над Австралия на волейбол във Варна в Лигата на нациите, но с цената на пет гейма мъка, треперене и голям разход на нерви. И на терена, и от всички нас, които гледахме.

Съперникът бе един от малкото преди мача, с по-скромен актив от нашия в класирането до момента. Австралийците бяха с 1 успех и 5 поражения, а нашите - с 2 победи и 4 загуби.

Като за мач срещу нация, която все още развива волейбола на полупрофесионално ниво, искаше ни се да е по-лесно. Но явно лесно няма, когато съперникът е подготвен, надъхан и не му пука изобщо срещу кого играе.

Австралийците демонстрираха най-доброто от спортната характеристика на нацията им - непримиримирост н всякакво ниво. Нищо, че играят из първенства на Естония, Португалия, Финландия и Швейцария.

Тръгнахме силно, както подобава на абсолютен фаворит, но при 14:14 изведнъж отборът ни тотално загуби пътя в първия гейм. Гостите водиха на моменти с 5-6 точки, за да затворят на 25:20. Конфузно начало.

Силвано Пранди, селекционерът на България, бе видимо ядосан от видяното. Указанията му обаче явно не достигаха където трябва, защото отново австралийците доминираха и във втората част. До 17:22 геймът изглеждаше загубен, но се вдигнахме - и отборът, и залата, която бе оклюмана.

При 22:22 вече картината бе различна, а след голяма драма взехме втората част с 29:27.

Третият гейм отново бе странен, българите доминираха тотално до 11:6, но за миг, като на шега, резултатът бе изравнен и след 14-ата точка гостите взеха аванс. Той стигна до 4 т. и в края на гейма се оказа решаващ - 22:25 за Австралия.

Снимка: Bulphoto

Последва отговор на българите, които най-после заиграха като по-класния отбор на игрището. Не допуснаха нито миг съмнение в четвъртата част, разликата стигаше и до 6 т., за да го затворим на 21. Време беше за тайбрек.

Голямата драма дойде след деветата точка. Нашите се сринаха и при 9:13 изглеждахме в нокаут.

Видеообжалване обаче промени всичко - поискахме нарушение с докосване на мрежата при блокадата и го получихме, въпреки че гостите гневно протестираха. И видеото не бе категорично, но... всичко е добре, когато завършва добре. Вместо 9:13, 10:12.

И сякаш тук обратът вече бе нарисуван. Тодор Скримов застана на началния удар, изравнихме, а при 13:13 най-после наложихме волята си с две поредни точки.

Измъчено, трудно, неочаквано сложно и с много нерви. Но все пак победа.

Скримов бе над всички с 22 точки за България, а Цветан Соколов добави 18 за успеха.

В събота в 20,40 ч приемаме Япония във Варна, а в неделя пак там е мачът срещу Италия в същия час.