Националният волейболен тим на Полша спечели историческата си първа титла от турнира Лига на нациите.

В големия финал на надпреварата, игран пред пълни трибуни в Гданск, поляците победиха САЩ с 3:1 (25:23, 24:26, 25:18, 25:18). ВИДЕО ОТ ФИНАЛА ВИЖТЕ ТУК>>>

Така изключително силният полски тим, който игра в последните три финала на Световни първенстви и спечели два от тях, запълни витрината си с още един трофей - този от Лигата на нациите.

Макар титлата от Лигата на нациите да е първа за поляците, те все пак са печелели предшественика на тази надпреварата - Световната лига. Това се случи през 2012-а в София, отново във финал срещу САЩ.

За американците това е втори пореден загубен финал в Лигата на нациите, както и трети от последните четири издания на надпреварата.

В първия гейм от финала в Гданск поляците натрупаха аванс от три точки при 15:12, който успяа да удържат до края, за да спечелят с 25:23.

САЩ обаче се върна в мача още в следващия гейм, който бе и най-драматичният в мача. В него Полша водеше с 16:11 и изглеждаше, че за американците няма връщане обратно, но страхотна серия на Ааеън Ръсел, последвани от серия полски грешки доведоха до 19:19.

До края геймът се развиваше точка за точка. Първият геймбол за САЩ при 24:23 бе париран, но при вторият при 25:24, троен блок спря полската атака и това означаваше край на гейма.

Отборът на Полша обаче бе безкомпромисен в останалите два гейма, които по категоричен начин успя да приключи на 18.

И в двата случая поляците повеждаха с по пет точки в средата на геймовете и този път не допуската изравняване, за да се поздравят с титлата.

Над всички във финалния мач бе Лукаш Качмарек с 25 точки.

Исторически бронзови медали от турнира спечели националният тим на Япония, който в битката за третото място победи световния шампион Италия с 3:2 (25:18, 25:23, 17:25, 17:25, 15:9).

Снимка: volleyballworld.com