Разярен български отбор се вдигна и шокира един от най-силните волейболни тимове в света в момента - Франция. Нашите стигнаха до епичен обрат от 0:2 до 3:2 в китайския град Нингбо, в мач от Лигата на нациите.

В отделните геймове резултатът бе 18:25, 23:25, 25:21, 25:23 и 15:11. Трилърът продължи над 2 часа, а хепиендът бе за нас.

Двубоят дойде след 4 поредни загуби за отбора на Силвано Пранди, критикуван особено за конфузното 0:3 от Китай в петък. Но българите очевидно бяха разярени и искаха да покажат, че не бива да бъдат отписвани толкова лесно.

Франция влезе в двубоя като абсолютен фаворит след 5 победи от 5 мача в турнира, включително срещу Русия, Сърбия и световния шампион Полша.

Затова и загубата на първите два гейма сякаш изглеждаше логична. В първия резултът вървеше точка за точка до 12:12, след което съперникът дръпна бързо и затвори гейма на 18.

Във втория стигнахме до 15:15, както и до 23:24, но отново спечелиха французите. И изглеждаше, че те вървят към рутинна победа, а нашите - към пето поредно поражение в надпреварата.

Българите обаче се вдигнаха и надградиха от видимо подобрената си игра в гейм №2. Това бяха минути, в които изведнъж всичко започна да се получава в нашия тим.

В основата бяха невероятният блок и стабилизираното посрещане, а в центъра на мрежата Светослав Гоцев се оказа лидер на обрата с 4 успешни блока (общо 12 точки). Друг ключов момент бе силната игра на Розалин Пенчев, превърнал се в жокер с неговите 18 точки - най-добра резултатност за българите.

Тръгнахме с 8:4 в третия гейм, при 20-ата точка ни настигнаха, но с три поредни блокади за учебник затворихме на 25:21.

Франция сякаш не вярваше, че получава такава съпротива и потегли силно в гейм №4, но при 18:18 българите изравниха.

Отново блокадата, водена от Гоцев, работеше изключително. Спряхме и силния начален удар на съперника, който изглеждаше объркан. А имахме и още едно "скрито оръжие" - резервата Велизар Чернокожев, който се появи на игрището и записа 7 точки в решаващи моменти.

С 25:23 го поканихме "на танц" в решаващ тайбрек, което не му се бе случвало в тазгодишното издание на Лигата.

Там отново България задаваше темпото и ритъма, а в последните точки блокът ни бе световна класа.

Обратът бе факт с 15:11, а отборът на Пранди може много по-спокойно да гледа към следващия уикенд, когато вече във Варна приема Австралия, Япония и Италия. С актив от 2 победи и 4 поражения, при добро представяне у дома, картината ще се промени и в класирането.

Стартовият състав на Пранди днес: Г. Братоев (1 точка), Красимир Георгиев (11), Розалин Пенчев (18), Николай Учиков (3), Николай Пенчев (12), Алекс Грозданов (2), Петър Каракашев (либеро).

Като резерви влязоха разпределителят Сеганов (допринесъл с 5 точки), Чернокожев (7) и Гоцев (12).