Женският ни национален отбор по волейбол постигна трета победа в груповата фаза на Европейското първенство.

Момичетата ни драматично надвиха Румъния с 3:2 (26:24, 18:25, 25:17, 22:25, 15:12), като затвърди второто си място в тази Група "В".

В нея категоричен лидер и фаворит е домакинът Италия, нанесъл единствената загуба на българките, докато след победите над Хърватия, Босна и днес над Румъния, родният тим изглежда почти сигурен за това второ място.

А то е доста важно, защото осигурява на теория по-лесен опонент за следващата фаза, като на този етап изглежда, че това ще бъде Словакия, но все пак трябва да се изчака изиграването на последните мачове от групата фаза.

Дори и България има още една среща в групата, която е срещу Швейцария. Видео от победата над Румъния вижте тук>>>

Мачът стартира с ранен аванс за родния тим в първия гейм. Той достигна до 11:6, но наивни грешки и отлични контраатаки на румънките доведоха до изравняване при 11:11.

Посрещането бе проблемната фаза от играта на Бъглария, но все пак момичетата ни отново успяха да натрупат аванс, като при 22:16 геймът изглеждаше сигурен.

Тогава обаче последва нов срив, като нови грешки при посрещането, както и неубедителният ни сервис направиха така, че Румъния стопи пасива до само една точка.

Стигна се дори до равенство 24:24, при което за щастие грешка от сервис на опонента, а след това блок на Мира Тодорова затвориха гейма в полза на България при 26:24.

През втората част колебанията в родния тим продължиха, като този път румънките тръгнаха с ранен аванс. Все пак България поддържаше разлика от три точки и успя да изравни при 15:15, но всичко хубаво се изчерпа в този момент.

Румъния направи серия от три поредни точки, а до края нямаше проблем за затвори гейма с убедителното 25:18.

Все пак в третия гейм България най-сетне успя да покаже, че действително е по-добрият тим. В него наистина си пролича нашето предимство, когато заиграем с настроение, което доведе до абсолютно безпроблемно 25:17.

И когато просто оставаше да затворим мача в четири гейма, както се случи срещу Хърватия и Босна, дойде геймът на пропуснатите възможности.

В него България се движеше с лек аванс през цялото време, но отборът ни допусна изравняване при 21:21, а след това румънките поведоха с 24:22, за да спечелят частта с 25:22 и два вакрат нещата в решителен тайбрек.

Момичетата ни поведоха с 8:2 в него и всичко изглеждаше спокойно, докато Румъния не изравни до 11:11.

Все пак сензация нямаше, защото България спечели тайбрека с 15:12, победи в мача и се намести на второто място в групата.