Селекционерът на мъжкия национален отбор Силвано Пранди извика 19 състезатели за подготовка за предстоящата европейска квалификация в Израел (12-17 януари).

В последния момент от състава отпадна диагоналът Велизар Чернокожев, който играе в Саудитска Арабия. Причина е забраната за полети от и за тази страна, която е в сила от понеделник и това води до невъзможност за неговото пристигане.

Към подготовката в София ще се присъедини централният блокировач Светослав Гоцев, който в продължение на няколко месеца се възстановяваше от травма в рамото. Той вече се чувства доста по-добре и дори взе участие в последните два мача от първенството на Франция.

Четирима от повиканите състезатели - Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Алекс Грозданов и Аспарух Аспарухов ще се присъединят към лагера по-късно и ще започнат тренировки от 1 януари. Те ще пропуснат контролите със Северна Македония, които са на 29 и 30 декември в Скопие. И четиримата получиха разрешение да изиграят последните мачове за 2020 година за клубните си отбори.

Всички национали ще бъдат на линия за втората серия от контроли, които са на 6 и 7 януари в столичната зала "Христо Ботев".

Наличните състезатели ще бъдат събрани на 26 декември следобед и ще им бъдат направени антигенни тестове. Подготовката ще се води в зала "Христо Ботев", като на 27 декември ще има две тренировки, а на 28 декември волейболистите заминават за Северна Македония. Самият селекционер Силвано Пранди ще пристигне на 27 декември, поради липса на полети от Италия за предния ден.

Разширен състав:

Разпределители

Георги Братоев - Нефтохимик 2010 (Бургас)

Георги Сеганов - Топ Волей Чистерна (Латина)

Владимир Станков - Левски София

Диагонали

Цветан Соколов - Динамо (Москва)

Димитър Димитров - ЦСКА

Посрещачи

Тодор Скримов - Енисей (Красноярск)

Мартин Атанасов - Зираатбанк (Турция)

Георги Петров - Шомон (Франция)

Аспарух Аспарухов - Блу Волей (Верона)

Гордан Люцканов - Левски София

Александър Николов - Левски София

Центрове

Николай Николов - Нефтохимик 2010 (Бургас)

Алекс Грозданов - Консар (Равена)

Светослав Гоцев - Пари Волей (Франция)

Илия Петков - Нефтохимик 2010 (Бургас)

Стефан Чавдаров - Монтана

Николай Къртев - Хебър (Пазарджик)

Либеро:

Владислав Иванов - Левски София

Петър Каракашев - Хебър (Пазарджик)