Националният волейболен селекционер Сивлано Пранди, даде интервю пред "Тема Спорт", в което коментира изминалите олимпийски квалификации.

Родния тим отпадна на полуфиналите след загуба с 1:3 от Германия и за вотри пореден път ще пропусне Олимпиадата.

Малцина очакваха отборът дори да премине групата, но това се случи след престижни победи над Франция и Сърбия, както и очакван успех над Нидерландия.

Въпреки добрите мачове, Силвано Пранди заяви, че това няма никакво значение, защото целта е била единствено класиране. Допговорът му изтече след въпросните двубои, като според италианеца, правилният ход ще е да се обърне нова страница, с нов треньорски щаб.

"За мен основното е, че не успяхме да изпълним поставената цел. Това бе турнир, в който играхме за една квота, като именно това бе задачата, която трябваше да свършим. Трябваше да приключим на първо място, а ние не го направихме. Да, изиграхме няколко хубави срещи, но важното е, че резултатът, който имаше единствено значение - класиране за Токио.

Това, което не ни стигна, бе да изиграем всички мачове на много високо ниво. През цялото време да бъдем на 100 процента. В груповата фаза изиграхме три наистина много качествени двубоя, но след това срещу Германия загубихме. От една страна, защото те играха наистина много силен волейбол, а от друга - ние не съумяхме да отговорим по същия начин. Силите не ни стигнаха точно в този двубой. Единственото, което се брои в този турнир, бе да спечелим квотата. Ние не се справихме по най-добрия начин срещу тях и логично те спечелиха този полуфинал.

Мога да кажа, че представянето ни бе интересно. Стояхме добре в първите три срещи, но просто не пренесохме това си ниво срещу Германия. Ако бяхме успели да го направим, щяхме да победим и този съперник, защото той не е по-добър от нас.

Снимка: www.cev.eu

Смятам, че България не бе в най-силния си състав на турнира, но това вече няма значение. Важното е, че Франция взе тази квота, а не ние. Останалото минава на заден план. Може да сме доволни от качеството на играта през по-голямата част от времето, но накрая е важен финалът.

Договорът ми изтече. След този турнир аз вече нямам ангажимент към националния отбор на България. Въпросът вече опира до това, какво иска да направи ръководството на федерацията. Според мен България трябва да отвори нова глава в развитието си, с млади момчета и някои от по-опитните, които ще продължат да играят в националния отбор. Моят период приключи.

Разбрах, че Любо Ганев може да замести Лазаров и това ще бъде добър ход, но, честно казано, това не е мой проблем. Аз приключих моята работа и смятам, че България трябва да заложи на нов екип и да започне нов период. Това зависи от федерацията, където трябва да анализират случилото се през последната година и да вземат решение. Да изградят екип, който да е по-силен.

Има играчи, които са много интересни, и такива, които в момента са сред най-добрите в света. Смятам, че ако продължат да работят и федерацията помогне за израстването на тези момчета, пред България се очертават хубави дни".

Снимка: CEV