Волейболният селекционер на България Силвано Пранди е взел смело решение за състава, който ще излезе в най-важните мачове за годината на тима.

Домакини сме на олимпийска квалификациа от 9 до 11 август, като съперници са Бразилия, Египет и Пуерто Рико. Само победителят от тази група отива в Токио 2020.

Пранди е решил да остави извън състава някои от най-опитните асове в българския отбор, съобщава Нова. Това са близнаците Валентин и Георги Братоеви, центровете Николай Николов и Теодор Тодоров, диагоналът Николай Учиков и либерото Владислав Иванов.

Решението изглежда странно с оглед на опита на състезателите, които са част от наиционалния отбор от години. Но Пранди е човекът, който носи отговорност за подбирането на точния състав за всяко състезание.

България се представи неубедително в Лигата на нациите, където останахме 12-и от 16 отбора с пет победи и 10 загуби. Но това бе третият по важност и приоритет турнир на отбора ни за лятото и есента.

Първият, без съмнение, е квалификацията за Токио.

След нея обаче идва и Европейско първенство (тази година с няколко домакина из целия континент), където през септември ще спорим в група с Франция, Италия, Гърция, Португалия и Румъния.

Вероятно една от причините за изваждането на шестимата от състава, е именно в опит да се разпределят сили между трите надпревари, които са свързани и с големи пътувания, само за няколко месеца. Няма как едни и същи волейболисти да изкарат всички мачове през периода юни-септември (най-малко 24, без да броим тези след груповата фаза на Евро 2019).