Сърбия е световен шампион в женския волейбол във второ поредно издание, след като победи на финала Бразилия с 3:0 гейма (26:24, 25:22, 25:17).

След като преди четири години в Япония западните ни съседки сломиха във финала Италия в драматичен мач с пет гейма, сега в Полша и Нидерландия те бяха още по-убедителни.

Отборът на италианския треньор Даниеле Сантарели буквално помете всичко по пътя си, като в рамките на целия турнир не допусна нито една загуба. Освен това единствено България и Полша успяха да му вземат два гейма в един мач.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖ ОТ ФИНАЛА И МАЧА ЗА ТРЕТО МЯСТО >>>

Сръбкините спечелиха 11 поредни двубоя по пътя към титлата, като в два от тях надделяха над олимпийския шампион САЩ (в груповата фаза и на полуфиналите) и по веднъж над силните отбори на Турция и Бразилия.

Снимка: volleyballworld.com

За Бразилия на Зе Роберто загубата е много горчива по няколко причини. Едната от тях е, че южноамериканките изиграха голям мач в полуфиналите срещу европейския шампион Италия и се надяваха на подобно нещо във финала, но интрига почти нямаше. Освен това губят четвърти мач за титлата, като предишните случаи бяха през 1994-а срещу Куба и през 2006-а и 2010-а срещу Русия.

Оказва се, че Бразилия успява да достигне върховете само на олимпийската сцена, където има титли от Пекин през 2008-а и Лондон 2012-а. Това е пък златното отличие, което липсва на Сърбия, но с този колектив е съвсем реална цел за Игрите в Париж след две години.

Снимка: volleyballworld.com

Най-резултатна за победителките отново бе голямата звезда Тиана Бошкович, за която бразилките така и не намериха отговор. 25-годишната състезателка на турския Еджзаджъбашъ наниза 24 точки, като много от тях забиваше над блокадата на съперника. С по седем точки помогнаха Йована Стефанович и Сара Лозо. За южноамериканките отново над всички бе Габи, но със скромните седем точки. По шест добавиха Каролина Да Силва и Лорен Тейшейра.

В мача за бронзовите медали европейските шампионки Италия надвиха олимпийските САЩ с 3:0 гейма - 25:20, 25:15, 27:25.

Във третия гейм Скуадрата обърна резултата от 20:24 и заслужено взе отличията. Над всички отново бе Паула Егону с 25 точки. За американките най-резултатна бе Андера Дрюс с десет. 

Италия вече има пълен комплект медали от световни първенства след титлата си в Германия през 2002-а и второто място преди четири години в Япония

Снимка: volleyballworld.com