Женският национален отбор на България по волейбол постигна невероятна победа и спечели своята група на Европейското първенство.

Момичетата ни надвиха сочения за най-силен тим на първенството Полша с 3:1 (18:25, 25:21, 25:21, 25:23).

Това бе директен сблъсък за първото място в групата, а момичетата ни показаха, че са на топ европейско ниво, постигайки напълно заслужен обрат. Той бе подпомогнат и от невероятната подкрепа на феновете в пловдивската зала "Колодрума".

Така България спечели групата с четири победи и една загуба, като в следващата фаза ще играе срещу Швеция, отново в Пловдив.

При победа над скандинавките, ще срещнем един измежду отборите на Нидерландия и Германия, който ни победи с 3:2 в групата.

С играта си тази вечер волейболистките ни дадоха сериозна заявка за място във финалната четворка на турнира, която ще се проведе в Белград. Ако те покажат играта си от тази вечер и в следващите мачове, със сигурност ще могат да се борят за медалите от шампионата на Стария континент.

Снимка: CEV.eu

Мачът днес започна ужасяващо за родния тим, защото още в началото на първия гейм Полша направи шест поредни точки и натрупа доста солиден аванс.

Този аванс се запази до самия край на гейма, който полякините взеха безпроблемно с 25:18 и изглеждаше, че няма да имат особени трудности тази вечер в Пловдив.

Втората част също не започна добре за родния тим, защото на първото техническо прекъсване резултатът бе 8:5 в полза на Полша.

Това техническо прекъсване се оказа може би решително за целия мач, защото след него нашите момичета излязоха като преродени на игрището.

11 от следващите 12 точки бяха в наша полза, като изведнъж България се оказа с аванс от 16:9. А това освен, че даде невероятна увереност на момичетата ни, сякаш съвсем пречупи полякините.

Те бяха видимо смутени на игрището, като не намериха изход от ситуацията и геймът отиде с 25:21 за България.

Снимка: CEV.eu

Невероятната игра на България продължи и в третия гейм.

Страхотна блокада и почти никакви грешки в атака продължиха да разколебават Полша.

Няма да е пресилено, ако кажем, че в тези мигове националният отбор на България играеше почти перфектен волейбол.

Геймът все пак се развиваше точка за точка, докато при 19:19 не дойдоха три ключови точки.

Невероятната днес Елица Василева, заедно с Нася Димитрова подариха преднина на Бъглария, а тя бе достатъчна, за да се стигне до ново 25:21 в наша полза.

Водени от еуфорията и невероятанта подкрепа от трибуните, нашите момичета продължиха да играят много силно и в третия гейм.

Там отново имаше ключова серия от точки, която дойде при 14:14. Тогава момичетата ни реализираха шест поредни точки, с които нагелд тотално решиха мача.

България поведе с 24:19, но последва неочакван срив, резултатът стигна до 24:23, но момичетата ни показаха железна психика в този критичен момент и затовриха гейма, с което спечелиха мача с 3:1.

Снимка: CEV.eu