Българският национален отбор постигна втора поредна победа от началото на Европейското първенство.

Родният тим срази в изключителна драма домакинът на нашата група Чехия с 3:2 (25:10, 23:25, 18:25, 26:24, 15:11).

Така България е с две победи от два мача, а показаният характер и обратът от 1:2 до 3:2 днес, може да вдъхне доста увереност на момчетата ни за следващите двубои на Евроволей.

Тези две победи може и да се окажат достатъчни за продължаването ни напред, но все пак България трябва да подсигури всичко с поне един успех в някой от следващите три мача, които са срещу Италия, Словения и Беларус.

Днес след изключитлено убедителен първи гейм в Острава, в който родният тим остави домакините само с 10 точки, но след това последва много сериозен срив.

Следващите два гейма отидоха в полза на Чехия, като дори и четвъртата част предвещаваше победа за домакините, защото в него те водеха с 23:19.

Тогава обаче нашите момчета показаха невероятен характер, водени от Цветан Соколов те обърнаха тази част, а впоследствие спечелиха и тайбрека, за да разочароват изпълнените трибуни на залата в Острава.

Снимка: CEV.eu

Родният тим не можеше и да мечтае за по-добър старт на мача, след като набързо натрупа преднина от 7:1, която малко по-късно прерасна в 10:2.

При този резултат и настъпилият хаос в играта на протвиника, вече почти бе сигурно, че геймът ще отиде с лекота в наша полза.

И това се оказа така, защото дори и чехите се отказаха да търсят какъвто и да е обрат, а България набързо затвори частта с убедителното 25:10.

От началото на Евроволей 2021 нито един отбор не бе губил гейм с толкова малко точки в своя полза, колкото чехите направиха срещу нас.

Снимка: CEV.eu

Този развой обаче сякаш заблуди не само родните фенове, но и самите волейболисти, че мачът срещу домакините ще бъде спечелен доста лесно.

Още от началото на втория гейм се видя концентрацията в чешкия състав и коренно различната игра от тоталния хаос в първата част. Геймът започна равностойно, като макар България да изостана с три точки при 8:11, отличните атаки на Мартин Атанасов ни помогнаха да обърнем при 13:12.

Нещата продължаваха да са изключително равностойни до 22:22, но тогава успешна чешка атака, последвана от наш серивс в аут, приближиха домакините на точка от успеха в тази втора част.

Нашият тим направи успешна блокада за 23:24, но след това имахме три неуспешни опита за атака, като последният от тях бе топка в аут от Цветан Соколов, което означаваше гейм за Чехия.

Кошмарът за родния тим продължи и в третия гейм, в който Чехия набързо натрупа аванс от пет точки при 11:6.

От този момент нашия противник продължи да играе доста по-добре, като поддържаше тази преднина, а в края на частта тя дори се увеличи леко, за да доведе до това 25:18 в полза да Чехия.

Снимка: CEV.eu

Четвъртият гейм бе изключително драматичен, като Чехия натрупа преднина в неговата среда, а този аванс стигна четири точки при 20:16.

Със сигурност момент, в който изглеждаше, че мачът отива в полза на чехите, защото те достигнаха дори до аванс от 23:19.

Това обаче бе повратен момент, защото момчетата ни показаха изключитлеен характер. Отлична атака на Цветан Соколов и ас на Тодор Скримов вдъхновиха нашите, които с четири поредни точки изравниха до 23:23.

Малко след това чехите имаха мачбол, но той бе спасен с успешна атака от Мартин Атанасов, който след това направи още две поредни успешни атаки, за да донесе обрата на България и спечелен гейм с 26:24.

В тайбрекът нашият тим използва самочувствието от четвъртия гейм, защото напрежението вече бе при чехите. България взе ранен аванс, който удържа до края и спечели тази част с 15:11, с което грабна и победата от мача.