Волейболистките на България очаквано загубиха от световния шампион Сърбия на първенството на планетата, но показаха много добра игра.

Сръбкините триумфираха с 3:2 гейма след обрат (25:21, 22:25, 25:27, 25:21, и постигнаха втори успех след категoричния над Канада с 3:0.

Това е втора загуба за нашите момичета след тази с 1:3 от Германия вчера, но все пак те спечелиха точка, която може да се окаже важна за евентуално класиране във втората групова фаза. За целта те трябва да са сред първите четири отбора, а това ще се определи след оставащите три мача. Първият от тях е срещу САЩ в четвъртък от 20 часа.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА ТУК >>>

Единствената промяна, която направи днес Лоренцо Мичели в състава, бе да пусне Мирослава Паскова вместо Гергана Димитрова и това се оказа добро решение.

Срещата започна равностойно, като двата отбора показваха силно ниво в защита. Грешки на сръбкините от сервис ни позволяваха да се задържаме в резултата. Последователни техни успешни атаки и по-конкретно на Тияна Бошкович им донесоха аванс от 18:13. Атака на Мира Тодорова успя да съкрати пасива до 17:19. За жалост обаче световните шампионки направиха финален щурм и взеха частта с 25:21.

Втората част започна добре за нашите и с последователни успешни атаки на Силвана Чаушева и Елица Атанасиевич поведохме с 5:3. Авансът ни обаче бързо беше стопен и блокаут донесе равенство 7:7. Сръбкините обаче грешаха, когато са поставени под напрежение и нашите се задържаха в резултата, като дори имаха аванс при 15:13. След това обаче съперничките ни обърнаха с три поредни точки. След изключително дълго разиграване и топка от Мира Тодорова поведохме с 20:17. Авансът се запази до 22:19, когато западните ни съседки опитаха да включат на високи обороти. За щастие обаче затворихме гейма с 25:22 след атака на Нася Димитрова.

 

 

Нашите започнаха позитивно и третата част, като добри атаки на Мира Тодорова ни задържаха в резултата. При 9:10 за съперника дойде много лош момент, тъй като единственото ни либеро Мила Пашкулева се удари при опит да спаси една топка. За щастие тя успя да се завърне на игрището. Мира Тодорова направи много хубава блокада за 14:15. Тази точка ни вкара в серия от четири поредни и сръбкините изглеждаха шокирани. При някои от ситуациите имахме и спортно щастие. То приключи след две поредни блокади от Сърбия и резултат 21:21. България стигна до геймбол след атака на Мирослава Паскова, но не успяхме да го реализираме. Тогава на сцената излезе Нася Димитрова, която с атака и блокада затвори гейма за 27:25.

За щастие не видяхме моментален отговор от сръбкините в четвъртата част и тя в своето начало вървеше точка за точка. Първата им серия дойде за аванс от 10:7, но той веднага ме заличен след добра работа на Елица Атанасиевич. За жалост видео обжалване за пристъпване не дойде в наша полза и Сърбия поведе с 16:12. Там някъде нашият треньор изглежда се отказа и пусна резервите в игра. Изненадващо или не, те успяха да влязат в страхотна серия и да намалят пасива си до 21:23 най-вече след страхотна игра на Радостина Маринова. За съжаление точно тя тогава сгреши сервис и Сърбия завърши гейма с 25:21.

Тайбрекът започна много слабо за България и световните шампионки поведоха с 5:0. Успяхме след това да направи няколко хубави атаки, а такава на Паскова направи резултата 5:9. Все пак обаче световните шампионки не допуснаха изненада и триумфираха след 15:9.