България загуби тежко с 0:3 (17, 23, 12) от Турция в третия си мач от Световното първенство по волейбол за жени. Срещата в Сапоро можеше да има и друг развой, но в ключови моменти на втория гейм изпуснахме инициативата и позволихме обрат.

Поражението не е изненадващо, защото насреща бяха бронзовите медалистки от Евро 2017, но остава усещането, че бе пропуснат шанс поне да вземем гейм или два от двубоя.

Вместо това загубихме - поне като цифрово изражение - доста конфузно, и то само за 1 час и 17 минути.

Треньорът Иван Петков започна в състав:

Христина Русева, Гергана Димитрова, Нася Димитрова, Лора Китипова, Мария Каракашева, Мирослава Паскова.

Първият гейм тръгна лошо, продължи още по-лошо и завърши с лека победа на Турция. На моменти изоставането ни бе дори 9 точки, за да се стигне до крайното 17:25 за 22 минути.

Втората част обаче бе белязана от импулс в българския отбор, като заработи блокът, а и атаките станаха по-смели и ефективни.

Поведохме с 8:7, после с 16:12, а при 20:16 изглеждаше, че трябва да затворим тази част. Вместо това серия досадни грешки, както и една атака в аут при 23:23, когато изглеждаше, че ще направим сигурна точка, доведоха до нов гейм за Турция - 23:25.

Снимки: FIVB

Отново тръгнахме добре в третата част, поведохме бързо с 3:0, след което... необяснимо лесно допуснахме 3:6.

Психологически туркините очевидно бяха по-стабилни на игрището, а в женския волейбол това обикновено е решаващ фактор.

При 6:6 съперникът отново навъртя дълга серия, като агресията и енергията в турския отбор видимо бяха на по-високо ниво. Стигна се до 13:7, като две прекъсвания на Иван Петков не дадоха резултат. Мачът вече бе приключил като интрига и се доиграваше.

Третите в Европа не го изпуснаха от контрол, увеличаваха аванса си, като той мина над 10 точки, и затвориха гейма при 25:12, само за 23 минути игра. С това записаха и втората си победа на първенството и имат вече 6 т.

България е на четвърто място с 3 т., като засега то е достатъчно, за да стигнем втората фаза.

На върха в група В е Италия (9 т.), китайките имат 6, но по-късно днес играят с Канада, като се надяваме да спечелят. Това ще значи, че канадките и Куба остават с нулев актив.

Утре играем с фаворита Китай от 13,20 ч, а в четвъртък срещаме Канада в 7,40 ч българско време. Решаващ ще е мачът със северноамериканките, където победа вероятно ще ни стигне за място в четворката.

Групата е от 6 тима, първите 4 отиват във втората фаза, където се съставят две групи от по 8 тима. Там тимовете играят само срещу тези, с които не са се срещнали в първия етап.

По три от двете групи съставят финални 6, две групи по 3, първите два отиват на полуфиналите.