На 87 години почина волейболната легенда Георги Константинов-Гибона, бивш национал и баща на доскорошния селекционер и дългогодишен капитан на България Пламен Константинов.

Роден е на 04 октомври 1936 г. в София. Първото си признание Константинов получава още през първата си година като юноша на Левски, при това от човека, известен като "създател на волейбола у нас" - Валентин Анков.

В три поредни години Левски с Георги Константинов в състава печели силния международен турнир в Палермо за Купата на президента на Италия (1955-1957). През 1956-а е и републикански вицешампион, а три години по-късно Левски е непобеден, като оставя втори дори и звездния по това време отбор на Миньор (Перник).

Клубната кариера на Константинов е преминала още през отбора на Спартак, както и на обединения Левски-Спартак. През 1970-а спира активната си кариера.

От 1962-а Гибона неизменно е в националния тим, като освен на две световни първенства е един от състезателите, които участват в олимпийския дебют на волейбола в Токио през 1964 година. България стига до пето място там.

Синът му Пламен е голяма фигура като играч, а на два пъти бе и национален селекционер, като точно днес бе обявена официално смяната му с италианеца Джанлоренцо Бленджини.

Пламен Константинов е и актуален наставник на руския отбор Локомотив (Новосибирск).