Мъжкото Европейско първенство по волейбол стартира днес, като България тръгва с тих оптимизъм за подобрено представяне, спрямо това от Лигата на нациите по-рано тази година.

В състава ни се завръщат опитни играчи, подготовката целево бе насочена именно към този турнир, който през септември ще мине в 4 държави. Градовете Гданск, Катовице, Краков (Полша), Острава (Чехия), Тампере (Финландия) и Талин (Естония), са домакини на надпреварата.

Българският отбор със селекционер Силвано Пранди е в Група "B" (в Чехия). Съперниците ни там ще са домакините, Беларус, Италия, Черна гора и Словения. Първите четири тима в групата отиват в елиминациите.

Програмата на нашите:

3 септември, 18,15 ч Черна гора - България

5 септември, 17 ч Чехия - България

6 септември, 16,45 ч България - Италия

7 септември, 17 ч Словения - България

9 септември, 17 ч България - Беларус.

Всички двубои на нашия отбор ще се предават по MAX Sport 1.

Пранди обяви състава на отбора ни буквално часове преди крайния срок, късно вечерта във вторник.

Снимка: Bulphoto

Ето ги избраниците му за Евроволей 2021:

Разпределители: Георги Сеганов, Владимир Станков

Диагонали: Цветан Соколов, Велизар Чернокожев

Посрещачи: Тодор Скримов, Мартин Атанасов, Аспарух Аспарухов, Гордан Люцканов,

Централни блокировачи: Алекс Грозданов, Светослав Гоцев, Николай Колев, Стефан Чавдаров

Либеро: Владислав Иванов, Мартин Иванов.

Кои са останалите групи на турнира:

Група А (в Краков, Полша): Полша, Белгия, Сърбия, Украйна, Гърция, Португалия

Група С (в Тампере, Финландия): Финландия, Русия, Нидерландия, Турция, Испания, Северна Македония

Група D (в Талин, Естония): Естония, Латвия, Франция, Германия, Словакия, Хърватия.

Актуалният първенец на континента е Сърбия, която спечели титлата през 2019-а след победа с 3:1 над Словения на финала. Бронзовите отличия бяха за поляците, които победиха Франция в мача за третото място.

България има своите успехи през този век, след като на три пъти достигна полуфиналите и през 2009-а успя да се окичи с бронз (отново с наставник Пранди).

Този път не "бием тъпана" с големи очаквания, които при лошите резултати от Лигата на нациите и неуспехът да се класираме на Олимпиадата в Токио 2020 биха били твърде нереалистични. Но чарът на Европейските първенства е в тяхната равностойност, като често отбори, които не са слагани сред фаворитите, пробиват до полуфинали и финал.

Букмейкърите виждат като фаворит Полша - коефициентите за титла на този тим са около 3.00. Следват Франция (4.00), Русия (5.50), Сърбия (6.50), Словения (9.00), Италия със 17.00 и едва тогава идваме ние. Ставките за България са около 31.00, на колкото е оценен шансът и на Германия, и на Нидерландия за крайна победа.

Снимка: FIVB