Корейската волейболна асоциация (KOVO) подаде жалба срещу расисткото поведение на треньор от щаба на женския национален отбор на Русия, съобщава bgvolleyball.com.

След успеха над азиатските волейболистки преди броени дни помощник-треньорът Серджо Бузато позира за снимка, като издърпа назад очите си с две ръце. Въпросният жест обикновено се използва за подигравка с физическите характеристики на азиатците и това провокира действия от страна на ръководния орган.

От асоциацията настояват за дисциплинарни действия срещу италианеца с цел да се предотврати следваща подобна ситуация. Оплакването е адресирано до Международната федерация по волейбол (FIVB) и Руската федерация по волейбол.

От своя страна медиите в Южна Корея също подчертаха, че изтеглянето на очи назад е забранено от Международния олимпийски комитет (МОК) и се счита за акт на расизъм.

Припомняме ви, че тимът на Русия се класира за олимпиадата в Токио през 2020 г след страхотен обрат срещу Корея, у дома в Калининград.

Това не е първият случай на подобно поведение във волейбола. Преди две години националките на Сърбия отпразнуваха класирането си за световното първенство през 2018 г., като почти всички позираха за снимка като Бузато. Тогава от щаба обясниха, че не са целяли подигравка с азиатците, а показват, че ще участват на Мондиала в Япония.