Българският национален отбор по волейбол до 21 години постигна огромен успех, спечелвайки бронзовите медали на Световното първенство в Бахрейн.

За последно подобно нещо се случи преди 20 години, а след това България имаше силно поколение с много добри играчи.

Сега може би ни очаква отново светло бъдеще в мъжкия волейбол. Нашите завоюваха медалите след категорична победа с 3:0 над Аржентина, като преди това загубиха от Италия в опита си да достигнат до финала.

Иран изненада Скуадра Адзура в мача за титлата, спечелвайки с 3:2, като това беше повторение на финала и на резултата отпреди 4 години.

Във вечната класация по медали България е на шесто място след двата бронзови и титлата си през 1991 година. Пред нашите са само отборите на Италия, Иран, Полша, Бразилия и Русия/СССР.

Снимка: volleyballworld.com

Андреа Буратини е италианският треньор, който донесе бронзов медал на България. Специалистът беше изключително радостен от постигнатото на Световното първенство.

"Още преди турнира имахме проблеми. Часове преди мача основният ни разпределител Симеон Николов нелепо се контузи и не можа да замине с нас. Георги Татаров имаше проблем с глезена, но въпреки това игра във всички мачове. Наложи се да сменим схемата на игра. Трудно е за една седмица. Поздравявам всички състезатели за това, което показаха", каза Буратини пред официалния сайт на БФ Волейбол.

"Резултатът е страхотен. Нивото на този турнир беше изключително високо. България, Италия и Иран бяха на-добрите, нормално се наредиха и на първите места. След тях са Бразилия, Полша, Белгия и Аржентина. Ние сме единственият европейски отбор, който в последните три години задължително печели медал на различни форуми. Това е доказателство колко са силни момчетата. На 21 години те вече играят сериозен волейбол. Навлизат в мъжкия, някои от тях вече го играят. Сегашният отбор е бъдещето на българския волейбол. Всички са готови за мъжете", добави той.

"Сега дойде време да помогна на по-малките, които се готвят за Европейско първенство с треньора Десислава Величкова. След турнира в Черна гора ще разговарям с ръководството на федерацията. Не мисля за бъдещето ми. При всички положения то е свързано с Левски", коментира още италианецът.

Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев изгледа на живо последните два мача на националния отбор.

"България се гордее с този отбор! Момчетата играят един за друг, има колектив, дух и характер. Доволен съм от всеки - състезатели и треньори. Тези момчета са бъдещето на волейбола ни. Много съм щастлив за тях", заяви Ганев за официалния сайт на централата.

"Откакто станах президент на федерацията, поставих като акцент работата в детско-юношеските школи. В последните години тя се вижда. Вярвам, че успехите на българския волейбол тепърва ще идват. Нека момчетата да празнуват, както могат! Заслужиха си го!", добави той.