Иван Петков е един от най-успешните специалисти в женския ни волейбол. Новосформираната треньорска комисия към федерацията го предложи за национален селекционер и управителният съвет утвърди кандидатурата му. Петков, който е и треньор на шампиона Марица, даде интервю пред сайта на федерацията.

Ето избрано от него:

"С посещението си при отбора президентът Любо Ганев показа отношението си към момичетата, приветства ги. За тях беше важно, че чуха лично от него на какво разчита федерацията, а и всички волейболни фенове. Като треньор съм изключително благодарен на Ганев за лагера, който организира. Уважението, което видяхме, е нещо, от което няма как да не сме впечатлени.

Президентът каза, че 2021-ва ще е годината на жените във волейбола. Това е голяма отговорност. Трябва да я оправдаем и да се справим. На думи много неща могат да се кажат, но важното е какво ще направим на игрището.

Още преди две години си поставихме за цел да бъдем сред шестте най-силни тима в света. Не искаме повече да ни наричат фактор в женския волейбол, а да играем финали. Да израснем до още едно ниво. Големите ни амбиции са да се класираме за олимпиадата в Париж."

Новото ръководство на федерацията реши да изравни напълно условията при мъжете и жените, което отговаря на дългогодишни обвинения, че едното направление е пренебрегвано за сметка на другото.

"Всички благодарим за това решение - каза Петков. - Вероятно мъжете са заслужили да получават в миналото по-добри условия и да са приоритет на федерацията. С нашата работа в последните години явно показахме, че заслужаваме по-сериозно отношение.

Чувал съм думи на недоволство. Но вече всичко остава в историята. Когато се съгласих да поема отбора, поставих условия и те се изпълняват.

Професионализмът на новото ръководство е изключително висок. Видимо е, че иска да създаде най-добрите предпоставки за успехи. Естествено, ще дойде моментът с мачовете, когато ние трябва да оправдаем това доверие. Но сега всичко е на топ ниво."

Къде е приоритетът през 2021-ва година - ето отговорът на новия стар селекционер:

"Разбира се, че нашето домакинство на европейското поставя още по-големи изисквания. Но Златната лига е също толкова важна. Трябва да дадем всичко от себе си, за да се върнем в Лигата на нациите. Затова сега работим върху разширяване кръга от състезателки, които заслужават да са в националния отбор. Другото лято ще е много тежко и тимът се нуждае от конкуренция. Във всеки мач искам да виждам свежи лица, които ще дадат своя максимум. Сега не е моментът да степенувам приоритети. Най-важното е да създадем сплотен колектив."

Петков не е притеснен от евентуални обвинения в конфликт на интереси, след като ще продължи да води и клубния Марица.

"Никакъв проблем не е, а е практика. Аз съм треньор, който трудно живее без мачове. Ще държа високо ниво като клубен и национален треньор. Знам, че ще ми е трудно. Семейството ми ще е най-потърпевшо, но такава е съдбата на нашата професия.

Всеки може да тълкува ситуацията, както я вижда. Аз съм доказал, че никога не фаворизирам състезателки заради техния клуб. И така ще бъде винаги."