От днес Пловдив е един от домакините на Евроволей 2021 за жени, като приема мачовете от група В, където е и България. Играем срещу Полша, Германия, Чехия, Испания и Гърция за място в елиминациите на шампионата. Битките започват довечера в 20,30 ч срещу Гърция (пряко по Ринг).

Селекционерът Иван Петков говори пред Dir.bg за очакванията и отговорността преди турнира.

Женският волейболен тим е в силен период след две спечелени купи в Златната лига (2018 и 2021 г.), а самият Петков за последните 10 години вдигна куп трофеи и на клубно ниво. Той има шест шампионски титли, пет пъти Купа България и веднъж Суперкупата на България с Марица, а през миналия сезон спечели требъл с Прометей (Камянске) в Украйна.

Какво е усещането и настроението да играем у дома на Европейско първенство? В Пловдив еуфорията изглежда голяма... Кое надделява - отговорността от това или удоволствието да играем пред наша публика?

Настроението е приповдигнато, което е нормално, след като сме и домакини. Това не се случва често - да сме домакини на такива форуми. Казано иначе, ние не сме просто участници, а сме най-важните участници. Поне на тази част, която се играе в България.

Първо - изпитваме голяма отговорност от това и искаме да се представим на ниво. Удоволствието в професионалния спорт минава на заден план, преди всичко е устремът към резултата, отговорността, и някъде тогава идва и удоволствието от това, че играем у дома и от самата игра.

То идва от друго - спортът е една от малкото професии, която ти дава шанс да работиш хобито си. Да правиш като професия това, което обичаш. Но за такива големи състезания остава на заден план обикновено.

Снимка: www.bvf.bg

Оценката ви за групата и съперниците?

Накратко казано - групата е доста силна. Нямаме право да мислим, че ще спечелим някой мач без да дадем максимума от своите възможности. Ако трябва да правя по-детайлна оценка и анализ: Отборите на Германия и Полша се открояват, но другите три състава са също доста сериозни.

Длъжни сме да се подготвим по най-добрия начин, да сме максимално отговорни и дисциплинирани, за да имаме успех.

Съгласен ли сте с общата оценка напоследък, че женският ни волейбол върви по възходяща линия?

Мога да говора за периода, откакто нашият екип работи с отбора (малко повече от три години - б.а.). Мисля, да - линията е възходяща. Резултатите говорят, спечелиха се и турнири, а това трябва да се оценява.

Малко съм разочарован, защото се появиха мнения, че това не било кой знае какъв успех - да спечелиш Златната лига. На мен ми прави лошо впечатление. Сега обаче е моментът да сме позитивни, защото предстои голямо първенство. Имаме нужда от позитивна атмосфера и енергия.

В момента, мисля, резултатите говорят. Разбира се, възходящата линия не е нещо случайно и никой не ни е спуснал отгоре нещо готово. Без късмет не става в спорта, но като цяло това е плод на дълга и целенасочена работа. Това е детайлна работа и преди, и то във всички гарнитури. А и на клубно ниво, защото много от състезателките минаха през Марица (която доминира от години у нас и игра Шампионска лига - б.а.). И това също е фактор.

Снимка: www.cev.eu

Малко по-общо казано - близо или далеч е сега българския волейбол от най-добрите в света и какво да очакваме на Евроволей?

Дали сме близо е дълга тема, може да се тълкува по различен начин. При нас специално  например - близо сме с това, че имаме един отбор, който се надявам да направи едни добри резултати на този турнир. Имаме ядро от опитни състезателки, които трябва да дават облика на терена.

Има и доста млади, но трябва време... работим много да не остава празнина между тях. Волейболните хора очакват позитивни емоции и добри резултати от нас на първенството. Ще има и много хора в залата в Пловдив, които също ще очакват това. И да покажем, че сме близо.

Страничен въпрос: как се отрази пандемията в един отборен спорт? Затрудненията с месеци отборите да не тренират заедно, а и после да играят без публика...

Отзад напред. Да играеш без публика е нещо много трудно. Това е много демотивиращо и неприятно по принцип, а пък когато си домакин, губиш привилегията да те подкрепя твоята публика. И е още по-зле.

За пандемията... след онези първи няколко месеца, в които не упражнявахме нормално професията си, много неща се промениха.

Забелязах, че някои състезатели не са същите, бяха далеч от своята форма и това продължи много дълго. Просто бяха различни от това, което бяха преди пандемията. Не казвам, че това няма своето обяснение чисто физиологично, а и психически... Но признавам, че никога не се бе случвало да видя така да пада ниво.

Но сега, с времето, нещата сякаш си идват на мястото постепенно.

Снимка: www.cev.eu

Пълната програма на България в групата:

18 август, 20,30 часа България - Гърция

21 август, 20,30 часа България - Испания

22 август, 19 часа България - Германия

24 август, 20,30 часа България - Чехия

25 август, 20,30 часа България - Полша.

Снимка: БТА

Съставът на нашите:

Разпределители: Лора Китипова, Петя Баракова

Централни блокировачи: Христина Вучкова, Нася Димитрова, Мира Тодорова, Борислава Съйкова

Посрещачи: Елица Василева, Гергана Димитрова, Ева Янева, Мирослава Паскова, Александра Миланова

Диагонал: Емилия Димитрова

Либеро: Жана Тодорова, Галина Карабашева.