Вицепрезидентът на българската федерация по волейбол Давид Давидов и националният селекционер при мъжете Джанлоренцо Бленджини дадоха обща пресконефренция в зала "Родина" на националния стадион "Васил Левски".

Те обобщиха представянето на България в Лигата на нациите и целите през следващите години с този селецкионер.

"Искам да изразя нашето задоволство от работа на Джанлоренцо Бленджини. Начинът, по който нашият отбор показва лице и други качества. Удовлетворени сме от решението ни Бленджини да води националния отбор на България. Важен е и дългосрочният поглед. Ние целим резултатите да ни отведат в Лос Анджелис 2028 година. Бленджини прави сериозен анализ на състезателите, които могат да ни заведат там. Това бе нашата уговорка и той я изпълнява отлично", заяви Давид Давидов

"Благодаря на Давид Давидов и Николай Иванов за помощта и разбирането на работата ни.

Още по време на официалното представяне ви казах, че важно да се запозная нагласата на всички момчета. Бях наясно, че ще има компромиси от спортно технически характер. Но аз съм много доволен от работата им.

Факт е , че спечелихме няколко мача, но за мен това не е достатъчно. Трябва да създадем отбор, който да печели повече. Радостен съм за начина, по който момчетата издържаха всичко. За следващата година, ще търсим нещо друго, не да се задоволяваме с тези резултати.

Остатъкът от това лято, който имаме с този отбор , е също много важно.

Искам да имам представа за всички състезатели , които имат ниво да са в този отбор. Да настоявам, че тези играчи, които смятам, че са бъдещето, те да започнат да работят по различен начин, не само , когато са в националния отбор. Организацията и щабът, които имаме са важни, но най-важно е всеки един състезател да може да си го пренесе и в клубния отбор

За мен има изключително важен момент. Да работя за национален отбор е по-различно от това да работиш за клуб. Тук се изисква много повече и емоционална отдаденост. Затова не взех трима от играчите, защото не видях тази отдаденост към националната фланелка...

Ние като екип и този отбор, трябва са усещаме че работим за България. Важно е за мен, да разбера. Отделен играч може да направи разликата, със своите решения. Може в клуба си да работи повече физически или технически, но пък може да получи по-добро решение, за да играе повече.

Това е една цялостна картина, в целта , на която е целия състезател.

Преди началото на VNL ни бе ясно, че ще имаме трудности. С много нови имена. И доста, които са били резерви. Спечелихме три мача, аз исках да са поне 5, но... Това което може да се открои като изводи. Атаката - имаме слабости в атаката. Това е видно за всички. Ние по най-бързия начин трябва да подобрим този елемент, за да може да се приближим към първите 10 отбора в света, за да може да се конкурираме с тях", заяви Джанлоренцо Бленджини.