Българският волейбол получи поредното световно признание.

Едни от най-големите ни имена в този спорти - Борис Гюдеров и Васил Симов, ще станат част от Международната волейболна Зала на славата в Холиоук, Масачузетс.

Официалната церемония ще бъде на 9 ноември, когато ще бъдат излъчени специални видеа в чест на двамата българи, а освен тях в Залата на славата ще бъдат приети още четирима души. Това са Йозеф Тесар от Чехия, кубинката Мирка Франсия Васконселос, рускинята Валентина Огиенко и бразилецът Зе Марко Де Мело.

Тази година са предложени за номинация 194 души в категориите "Играчи", "Треньори", "Организатори" и "Лидери". Борис Гюдеров получава посмъртно признание в категория "Играчи", а Симов единствен е избран в категория "Треньори". До момента единственият българин в Залата на славата е Димитър Златанов, получил признанието през 2007 г.

Във визитките за българите, сайтът на Международната волейболна зала на славата отбелязва следното:

Борис Гюдеров се състезава през 1964 г. на игрите в Токио, когато волейболът е за първи път олимпийски спорт. Капитан е на българския национален отбор 17 поредни години и играе професионално 21 години. Помага на българския тим да спечели бронзов медал на Световните първенства през 1949-а и 1952-а, когато е избран и в идеалния отбор на първенството. Става най-добър нападател в шампионата на планетата през 1956-а, играе на пет Европейски първенства.

Васил Симов се състезава за българския национален отбор на четири Световни и две Европейски първенства. Извежда като треньор женския национален отбор на България до бронзовите медали на Олимпиадата в Москва през 1980-а, както и до третото място на Европейското първенство през 1979-а в Париж. Печели и титлата през 1981-а в София. Като треньор извежда мъжкия национален отбор до бронзовите медали на Европейското първенство в Берлин през 1983-а. Начело на ЦСКА печели с жените четири титли, а с мъжете - три.