Волейболен отбор в Израел влезе в историята като първият, който играе професионално както с мъже в състава, така и с жени.

Става дума за тимът "Mixed Yerushalmi" или иначе казано "смесени йерусалимци", което е игра на думи с популярно местно ястие.

Отборът се подвизава в Националната лига за мъже, която е една от трите професионални лиги в страната, а освен това е приет във Волейболната асоциация.

"Смесени йерусалимци" е основан през 2017-а и още в началото дава възможност мъже и жени да играят заедно на професионално ниво. Такава е била идеята на основателя Сапир Блузер, който смята, че щом двата пола могат да работят заедно в професиите си, са способни да го правят и в спорта, пише БТА, цитирайки ТПС.

През последните три години тимът се отлепи от дъното на класирането благодарение на треньора Дани Закен.

Мениджърът на отбора Шалхевет Еял поздрави ръководството на Израелската волейболна асоциация за решението и каза, че отборът е "щастлив за привилегията да бъде първият женско-мъжки отбор, който играе в официална лига" и обеща да "докаже че сме толкова силни и конкурентоспособни, колкото другите мъжки отбори. Според нас комбинацията от мъже и жени в играта изважда най-доброто от всички играчи и носи синхрона между играчите, както се случва в ежедневието".