България продължава във втората фаза на Световното първенство по волейбол за жени, след като мина през драма и 3:1 над Канада.

Мачът бе решаващ, като загуба ни пращаше зад борда, а след първия гейм нещата не изглеждаха розови. Уж държахме ситуацията под контрол, но след 28 минути се оказахме изоставащи - 23:25.

Втората част се движеше по български сценарий, като авансът ни не падаше под 3-4 точки. За да се стигне до инфарктни ситуации при 20:20, 21:21 и 24:24 след две изпуснати точки за гейма. В крайна сметка го затворихме при 27:25, като до този момент играта бе продължила почти час.

Последва трети дълъг гейм, но този път поне драмата в края ни бе спестена, като след 20-ата точка показахме нерви от стомана - 25:21.

Упоритият отбор отсреща обаче така и не се отказа, като в четвъртата част допуснахме изравняване при 13:13, въпреки че водихме с 3 точки преди това.

И отново мачът тръгна да се накланя опасно към графата "неизвестен изход".

Канада дори поведе, стигна се до 20:20, за да дойдат нервни последни минути с прекъсвания, видео обжалвания, смени и психоатаки от треньора на съперника. Въпреки това българските момичета издържаха в нов половинчасов гейм - 25:22.

Три основни генератора на точки имаше в отбора ни в мача - Нася Димитрова с 18, Гергана Димитрова (17) и Мария Каракашева (16).

Победата ни праща във втората фаза, където ни чака група с още 7 тима - Италия, Китай, Турция, Русия, САЩ, Тайланд и Азербайджан. Зачита се активът ни срещу италианки, китайки и туркини, който за съжаление е нулев.

Ще играем срещу останалите тимове, за да търсим едно от първите три места в групата - изключително тежка мисия.

Засега важната новина е преодоляването на първия етап.