Женският национален отбор по волейбол на България започна с победа Европейското първенство пред еуфоричните трибуни в Пловдив. Момичетата ни убедително победиха Гърция с 3:0 (25:20, 25:15, 25:19) в първи мач от група В, а след това треньорът Иван Петков и състезателките говориха пред медиите:

Треньорът Иван Петков:

Доволни сме, че успяхме да вземе чиста победа на старта. Не мога да кажа, че не сме очаквали да победим. Проучихме детайлно Гърция и се подготвихме по-най-добрия начин. Въпреки емоционалния момент успяхме да вземем най-доброто и изиграхме един приличен мач. Искам до поздравя целия отбор за това. Някакво пренапрежение в отбора нямаше. Нашите състезателки са изиграли доста срещи на високо ниво и не им е за първи път. Имаме своите инструменти да контролираме тези чувства и емоции. Играхме долкова, доколкото да победим, нито повече нито по-малко.

Да играем тук в Пловдив на Европейско е една сбъдната мечта за мен. В родния си град да бъда треньор на националния тим и хората да пеят химна, а България да побеждава... - това само съм си го мечтал! Благодаря на Господ че ми даде тази възможност!

Жана Тодорова:

Взехме си поука от миналото Европейско първенство, където в първия мач играхме срещу Франция. На хартия бяхме много по-добри, но загубихме с 2:3. Затова се радвам, че в този първи мач успяхме да победим и то категорично. Имаше разбира се известно напрежение - стартов двубой пред родна публика. Надявам се с времето да има градация и с нашите победи да има все повече хора в залата.

Винаги е вълнуващо да имаш такава страхотна подкрепа. За мен е още по-емоционално, защото съм в родния си град Пловдив.

Капитанът Елица Василева:

Приятно е да стартираш с 3:0, трябваше да започнем уверено. Надявам се това да ни помогне за предстоящите срещи, но в никакъв случай не означава, че сме си свършили работата. Тепърва ни предстоят много тежки мачове. Нормално е като преди първи мач от Европейско първенство да има леко притеснение - независимо дали играем у дома, и на първенства в други държави е било така преди старта.

Но пък имаше такава страхотна организация в Пловдив, такова хубаво откриване - ние бяхме наистина впечатлени. Цялото шоу, което бяха подготвили организаторите беше наистина приятно и вълнуващо. Захласнахме се и ние преди мача.

Очакванията са вид тежест, която обаче и много ни стимулира. Знаем, че на нас в момента се разчита много. Имаме възможност да направим нещо добро, а това усещане вдъхновява.

Снимка: CEV.eu

Емилия Димитрова:

Беше много емоционално, защото е първи мач. Честно казано, очаквах повече от отбора на Гърция, но може би и при тях имаше напрежение след дългата подготовка. Но ние бяхме много концентрирани, свършихме си работа на сервис, блок, защита и това ни доведе до победата. Сега имаме два дни да поработим за мача с Испания. Не успяхме да играем с тях в Европейската Златна лига, но не мисля, че ще бъде много труден мач.

Следващите мачове на нашите в групата:

21 август, 20,30 часа България - Испания

22 август, 19 часа България - Германия

24 август, 20,30 часа България - Чехия

25 август, 20,30 часа България - Полша.

Снимка: CEV.eu