Вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Давид Давидов заяви, че все още няма официален отговор от властите на запитването за допускане на фенове по време на световното първенство до 21 г. Давидов е и председател на Организационния комитет на турнира, който започва в четвъртък с поделено домакинство между България и Италия.

Волейболът настоява, че в Италия е разрешено да влизат зрители на мачовете при задължително условие: ваксинационен сертификат, негативен PCR тест от последните 48 часа, антигенен тест от последните 48 часа, или документ за прекаран COVID-19. Организаторите са предложили да прилагат мерки, които не са задължителни за други сходни сектори, в които достъп на публика е разрешен достъп.

"Заповедта на министъра на здравеопазването ограничава всякаква публика при спортове в закрити спортни съоръжения - каза Давидов. - Още преди да бъде издадена тази заповед започнахме да търсим контакт с нашите власти, предвид изключително важното за българския спорт и българския волейбол събитие. Това е първо световно първенство за младежи, което се провежда у нас и се надявахме, че ще получим малко по-специално внимание.

По време на проведените срещи направихме конкретни предложения, как да подкрепим усилията на властите да ограничат пандемията. Бяхме готови да работим при изключително строг контрол и да ограничим достъпа единствено до хора с ваксини, преболедували или разполагащи с отрицателен тест.

Искам да подчертая, че това не е задължително при посещения в кино, театър и дори цирк, където има възможност да се използват 50 процента от капацитета на съответното съоръжение. Разчитахме, че на тези наши инициативи ще бъде обърнато внимание и най-малкото ще получим отговор. В кръга на шегата, българските фенове ще могат да гледат с тези документи националния отбор на България само в Италия.

Нашето правителство твърди, че се опитва да поощрява ваксинацията. За хората, преминали през процес на ваксинация би трябвало да имат достъп до събития, изцяло блокирани към момента. Надяваме се апелът ни да стигне до управляващите."

Координаторът на националните отбори Владимир Николов също изрази възмущението си:

"За пореден път нашият спорт е тотално неглижиран от хора, които твърдят, че се интересуват от здравето ни - каза легендата. - Нашето здраве, това е здравето на нашите деца. Здравето на нашите деца минава през движение и спорт. Какво по-хубаво от това нашите деца да могат да спортуват и тези хора, които са се ваксинирали, показали са се отговорни към собственото си здраве и здравето на околните, да им се радват.

Още от началото на годината имаше абсурдни ситуации, които всички знаем. Работещи МОЛ-ове, отворени огромни магазини във време, когато залите не бяха. Сега изпадаме в подобна ситуация, която според мен е абсурдна. Абсурдно е спортът отново да е оставен не на заден план, а извън плановете. Смятам, че нашите деца заслужават по-добро и по-коректно отношение от нашите управляващи."

В същата ситуация е и тенис федерацията, която ще проведе големия международен турнир Sofia Open от неделя в "Арена Армеец" пред празни трибуни.