България ще започне участието си във Волейболната лига на нациите при мъжете през 2019 година с мачове срещу Аржентина, Португалия и Канада. Международната волейболна федерация (FIVB) публикува календара и разпределението на групите в турнира за следващата година.

България остава отбор "претендент" заедно с Австралия, Канада и Португалия. Ядрото на турнира се запазва - Бразилия, Италия, САЩ, Китай, Сърбия, Франция, Аржентина, Иран, Полша, Германия, Япония и Русия. В следващите 4 години на надпреварата тези 12 основни отбора няма да могат да изпаднат от първата група на турнира независимо от мястото си в крайното класиране. За сметка на това четирите претенденти са заплашени от изпадане през всеки един от сезоните.

Форматът на Волейболната лига на нациите се запазва, като ще има пет седмици предварителен кръг, в който всеки отбор ще играе 15 мача - всеки срещу всеки на отделни турнири, след което шестте най-добри тима в общото класиране ще играят на финална шестица. Всяка страна ще бъде домакин на поне един турнир, а някои ще приемат по два, като България ще бъде домакин на два турнира.

"Лъвовете" ще започнат участието си с турнир в Аржентина, където ще играят с домакините, новият член на Лигата Португалия и Канада. Турнирът ще бъде в уикенда 31 май-2 юни. Следващата седмица

България ще пътува до Китай, където ще играе с домакините, Франция и световния шампион Полша. Следва домакинство на турнира в група 10, който ще се играе в зала "Конгресна" във Варна, където националите ще примерят сили с Япония, Австралия и Италия. В четвъртия уикенд България ще играе в Бразилия срещу "селесао", Германия и победителя от Лигата през 2018 година Русия.

В последния състезателен уикенд България ще бъде домакин на втори турнир, този път в зала "Колодрума" в Пловдив, където ще посрещне САЩ, Сърбия и Иран.

Финалната шестица на ВЛН ще бъде между 10 и 14 юли в САЩ.

"Лъвиците" ще започнат участието си с домакински турнир, където ще мерят сили с настоящия победител в Лигата САЩ, Япония и Белгия. Турнирът ще бъде в уикенда 21-23 май в зала "Арена Монбат" в Русе.