Волейболният национал Светослав Гоцев говори пред сайта на Българската федерация, след като тимът ни се събра на подготовка под ръководството на селекционера Силвано Пранди. На 30 август централният блокировач ще навърши 30 г. и е един от най-опитните в тима. Ето какво каза Гоцев след паузата в спорта и за бъдещето.

- От две седмици вече водите физическа подготовката. Как се чувствате?

Добре. Работихме много целенасочено. Процесът бе организиран постепенно, не сме избързали с нищо. Всички сме на добър етап и вече сме готови да започнем занимания с топка.

- Трудно ли бе след толкова дълга почивка?

За мен лично не, защото през този период не съм спирал с натоварванията. Занимавах се с фитнес и бягане. Гледах да поддържам възможно най-добра форма с оглед на ситуацията. Като гледам и другите момчета са добре. Нямаме хора с наднормено тегло, това е хубаво. Професионалисти сме и предполагам всеки е обърнал внимание по един или друг начин как да се поддържа по време на карантината.

- А успяхте ли да си починете емоционално?

Определено да. Даже почивката ми дойде с една идея повече. Но имах и лични ангажименти, които отлагах дълго поради липса на време. Стана така, че съчетах полезното с приятното.

- Националният отбор е обновен. Как го виждате като един от най-опитните в него?

Времето минава. Сега си давам равносметка, че е така. Колелото се върти - едни излизат, други идват. Сега има нови хора, които не съм ги виждал. Но ще помагаме, ще интегрираме младите колеги.

- Какво мислите за това подмладяване?

Това е неизбежно. Сега е точният момент, след като не успяхме да се класираме за олимпийските игри - било за една точка или за три гейма. Факт е, че няма да сме в Токио. Затова именно сега трябва да се направи един нов четиригодишен цикъл. Да се работи за бъдещето и развитието на отбора.

- Каква е атмосферата с младите момчета? Има ли вече колектив?

За толкова малко време все още не мога да кажа точно. Както се казва - някои още не са си показали рогцата. Ще видим по-нататък. Но определено работим добре, има настроение и желание. Това е най-важното.

- Ще ви липсват ли мачовете? Живеем в лято без турнири.

Честно казано - не. От 2010 година съм в националния тим и досега не си спомням летен сезон без мачове. Винаги беше доста в в този период. Не сме имали почивка. Затова смятам, че за всички е добре дошла липсата на международни срещи. Ще обърнем изцяло внимание на физическата подготовка, тактиката и всичко друго, което треньорското ръководство прецени. Ще има време за всичко, за което не е достигало време в последните години.

- Какво мислите за предстоящата европейска квалификация с Израел и Австрия в началото на 2021 година?

По име ние сме много над Израел и Австрия. Не познавам съперниците като състави и не мога да коментирам. Единственото искам да подчертая е, че към всеки съперник трябва да се подхожда с нужното уважение.

- Ще се класираме ли за Евроволей 2021?

Това е постижима цел. Надявам се да успеем.