Цветан Соколов е най-голямата звезда на българския национален отбор по волейбол в световен мащаб, а в руското първенство го определят за топ играч. През настоящия сезон той е №1 в лигата по точки средно на гейм - 5.06.

На 5 април там започва финална шестица за титлата, в която участва и Динамо (Москва), където играе диагоналът ни Соколов. Българският волейболен ас говори пред "Спорт Експрес" за бъдещето си, за руското първенство и олимпийските игри в Токио. Ето избрано от интервюто.

За преминаването от Зенит (Казан) в Динамо

"Имах доста предложения миналата пролет, когато изтичаше договорът ми със Зенит. Поканиха ме от Динамо, говорих със спортния директор Зайченко и проектът ми хареса. Млади играчи, гладни за победи - това ми допадна тогава и сега вече съм наясно, че не съм сбъркал.

В Казан напрежението е голямо, там се иска победа във всеки мач. Тук също има напрежение, но е различно. Онова беше един от най-силните отбори в света.

Не ни се получи в Шампионската лига, имаше промени в състава, липсваше ни Максим Михайлов, който е най-добрият диагонал в света."

За бъдещето

"Ще продължа в Динамо, това е моето решение. Всичко тук ме удовлетворява, имам си договор.

Колкото до най-близките предизвикателства - финалите са в Москва, това е първата голяма цел. В България имаме един израз: У дома и стените помагат. И се надявам сега да се получи точно това, да се възползваме, че играем на наш терен. Иска ми се да спечеля и първенството на Русия, след като съм го правил в Италия и Турция вече.

Кой е най-силният шампионат? Сложен въпрос...

В Русия се играе изключително силов волейбол. В Италия много се набляга на тактиката, там сме гледали видео преди мачове по три часа! Тук можеш да загубиш даже и от последния в класирането, просто руските отбори са много здрави. Всеки тим може да извади един юнак, който да подава начален удар със 120 километра в час и тогава каква тактика да ти помогне?! Освен това всеки отбор има много ръстов и мощен блок. В Италия е различно. Там обаче скоростта и темпото са по-високи. Тук на преден план е атлетизмът, а там техниката. Аз и на двете места се чувствам комфортно."

Снимка: Bulphoto

За Олимпиадата, за съжаление без България

"Да, за съжаление без нас. Добър въпрос е това кой може да спечели в Токио... Труден. Всички говорят за Полша. Невероятно мощен състав имат.

Но мисля си, че за Русия се открива отлична възможност. Имате страхотно поколение, такова рядко се случва да се събере и съвпадне в един национален отбор. Може да победи всеки. И добавям САЩ и Бразилия. Това е четворката, която ще спори за медалите.

Много ми харесва как играят например французите, естетически ми харесва. Но държа на тази четворка, която изброих."

Какво да очакваме от България на Световното в Русия догодина?

"Не ми се иска отсега да хвърлям големи приказки и да говоря за медали. Имаме млад отбор, на който е нужно време. Съвсем спокойно си спечелихме квалификацията за Евро 2021, сега трябва постепенно да продължаваме по план.

Имаме голям потенциал с този отбор. Но е важно и да го демонстрираме, например - в Русия догодина."

Снимка: Bulphoto