След като вече години наред арабски милиони се излизват в редица футболни отбори в Европа, а Саудитска Арабия привлече Кристиано Роналдо и редица други звезди в първенството си, сега нещо подобно се очаква да се случи и в баскетбола.

Утре Евролигата ще гласува дали да приеме в редиците си отбор, базиран в Дубай, като по информация на специализираното издание EuroHoops, това ще се случи. Само два от тимовете в най-силния турнир на континента имат забележки към подобен ход, но това няма да попречи на приема на отбор от ОАЕ. Отборът има подкрепата и на Деян Бодирога (президент на Евролигата) и Паулис Мотиеунас (директор на турнриа).

Първоначално обаче отборът ще изиграе един сезон в Юрокъп - втората по сила надпревара в баскетболна Европа, за да се покаже пред обществеността, а чак сле това ще направи скок към най-добрите.

Повече информация липсва, но по всяка вероятност става дума за съвсем нов клуб. Също така Адриатическата лига ще отвори вратите си за въпросния отбор, който по всяка вероятност няма да играе в редовния сезон на първенството на ОАЕ.

Междувременно пък се появи информация, че Абу Даби иска да приеме следащите три издания на Финалната четворка на Евролигата. От емирството са готови да платят общо 75 милиона евро, за да бъдат домакини на заключителната фаза за този период от време.

Абу Даби има опит в домакинството на баскетболни срещи на високо ниво, след като там се играха предсезонни мачове от НБА.