"Балкан" (Ботевград) шокира "Левски Лукойл", като го победи със 71:69 в София, в първи мач от финалната серия на първенството.

Възпитаниците на Небойша Видич изоставаха с 11 точки от съперника си, който бе категоричен фаворит в серията, но успя да навакса пасива си и да стигне до драматичната победа, повеждайки с 1:0 победи.

Снимка: БТА

Мачът започна по-добре за домакините от "Левски". Тимът на Тити Папазов успя да натрупа комфортна преднина от седем точки в средата на четвъртината, но допусна преднината им да бъде намалена до три точки - 19:16.

Втората четвърт не се различаваше особено от първата, като "Левски" успя да прибави още три точки към преднината си, оттегляйки се на почивка при резултат 34:28.

През третата част дойде и най-голямата преднина на столичани - 11 точки.

Тя все пак бе намалена до 7 в последните секунди на частта.

Снимка: БТА

Преди последната четвърт по нищо не личеше, че "Балкан" ще успее да сътвори чудото. Играта на ботевградчани обаче тръгна перфектно, като "зелените" показваха невероятна успеваемост при стрелба.

Частта започна с впечатляващите 15 поредни точки за гостите, които стигнаха до обрат - 60:52.

"Левски" успя да се съвземе от шока и 9,1 секунди преди края, резултатът бе 69:69.

ДиВон Уошингтън отбеляза 2/2 от наказателната линия за 69:71 и 5 секунди на таблото, а Станимир Маринов пропусна да донесе победата на своя тим в последната атака и така "Балкан" поведе в серията.

Следващия мач е в сряда, отново в столичната зала "Универсиада".